Egyperces

2011.07.05. 12:54

Veszélyeztetett vadszamár szaporulat a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban

Miskolc - Veszélyeztetett állatfaj szaporulatának örülhettek az elmúlt hetekben a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban – az öröm mellett ugyanakkor aggodalommal kísérték figyelemmel a kuláncsikó mindennapjait, hiszen az ázsiai vadszamárnak ezen alfaja állatkertekben sem gyakori, vadon élő állományát pedig a kihalás fenyegeti. A kis kanca azonban a kritikus első heteket túlvészelte, és láthatóan egészségesen fejlődik.

Miskolc - Veszélyeztetett állatfaj szaporulatának örülhettek az elmúlt hetekben a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban – az öröm mellett ugyanakkor aggodalommal kísérték figyelemmel a kuláncsikó mindennapjait, hiszen az ázsiai vadszamárnak ezen alfaja állatkertekben sem gyakori, vadon élő állományát pedig a kihalás fenyegeti. A kis kanca azonban a kritikus első heteket túlvészelte, és láthatóan egészségesen fejlődik.A Miskolci Állatkert és Kultúrpark két idősödő kulán kancája mellé 2008-ban Kassáról érkezett egy igen fiatal csődör. A tavalyi évben már bizonyította, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és képes az utódnemzésre, a tavalyi csikó azonban néhány napos korában elpusztult. Ezért is fogadták az állatkert munkatársai különös aggodalommal a 11 hónapos vemhesség után május 28-án világra jött kis vadszamarat, aki szerencsére egészségesnek, életerősnek tűnik. Utoljára egyébként 1997-ben nevelkedett fel kuláncsikó Miskolcon.

Magyarországon csak a miskolci állatkertben

A kulán (Equus hemionus kulan) az ázsiai vadszamár egyik alfaja – nevezik félszamárnak is, mivel rendszertanilag tulajdonképpen átmenetet képez a szamarak és a lovak között. Türkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán sivatagos, félsivatagos és sztyeppei területein honos. Az itt vadon élő állományát csupán alig több mint 2.000 egyedre becsülik. Veszélyeztetett állatról lévén szó, az európai állatkertek összehangolt tenyészprogrammal próbálják megőrizni a faj zárttéri állományát, melynek keretében Európa 25 állatkertjében mintegy 100 egyede él jelenleg – közülük immár négy a csanyiki vadasparkban. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon találkozhatnak ezzel a veszélyeztetett patással a látogatók, ahol már az alig több mint egy hónapos csikót is meg lehet tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!