Egyperces

2017.12.27. 18:26

Bébi-bumm a Nyíregyházi Állatparkban - 226 csöppség született idén

Nyíregyháza - Bőséges volt a szaporulat az idén a Nyíregyházi Állatparkban, ahol 226 apróság látott napvilágot.

Nyíregyháza - Bőséges volt a szaporulat az idén a Nyíregyházi Állatparkban, ahol 226 apróság látott napvilágot.Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője lapunknak elmondta: külön öröm volt számukra, hogy a csöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban kihelyezett szülőállatok utóda.

Nehéz lenne felsorolni az összes apróságot, így a szóvivő a teljesség igénye nélkül vette számba őket.

– A fehér oroszlán hármas­ikrek születésével kezdődött a 2017-es bébi-bumm, s szinte minden héten születtek ritka és különleges kis állatok. Marcus, Flóra és Fauna, csakúgy, mint szüleik, a ritka színváltozatú dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartoznak.

A fehér oroszlánok mellett olyan, az országban csak itt látható fajoknak születtek utódai, mint a Himalájában élő kecskeforma takin, vagy a legnagyobb vadon élő lóféle, a különleges mintázatú Grevy-zebra. Míg a legtöbb állat születéséről szinte azonnal tudunk, az erszényesek utódairól csak 3–4 hónappal a világrajövetelük után szerzünk bizonyságot, hiszen azok nagyon fejletlenül, szinte embrionális állapotban jönnek a világra, s a védett erszényben növekednek több hónapig. 150 naposan a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre, s fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Az idén a park vendégei nem csak benett-kenguru kölyköket, de az országban csak itt látható, erszényből kikandikáló vörös óriáskengurukat is láthattak.

A főemlősök utánpótlásával sem volt gond: született sátánmajom, mókusmajom és császárbajszú tamarin, de a makik is kitettek magukért, a fekete-fehér varik, a gyűrűsfarkú és a sárgaszakállas makik is szépen szaporodtak. Patás utódokból sem volt hiány, fehér színű kétpúpú tevék, szitutunga bébik, indiai antilopok, zebracsikók, rénszarvasok, alpaka is napvilágot látott. A nagymacskák közül nem csak az oroszlán családnál, de a leopárdok legnagyobb termetű, s legritkább alfajánál, a perzsa leopárdoknál is kopogtatott a gólya. A 2014-ben itt született hím és a tavaly érkezett nőstény szerelméből született egy ikerpár.

Az idén a törpevíziló családba is érkezett egy apróság. A kis állat születése igazi különlegességnek számított, hiszen tavaly csupán 19 egyed látott napvilágot a világ állatkertjeiben. A Nyíregyházi Állatparkban harmadszor született törpevíziló, s mivel valami miatt ebből a fajból sokkal kevesebb hím él zárt tartási körülmények között, ezért külön öröm volt számunkra, hogy a kis állat bika. Remélhetőleg a jövő év is hasonló sikereket tartogat, hiszen többtonnás kismamáink is vannak a 30 hektáros tölgyerdőben…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!