Egyperces

2017.12.07. 09:56

Nem mindegy, hogyan készül el a teríték

Nyíregyháza - Vannak előírások, amelyeket be kell tartaniuk a vadászoknak.

Nyíregyháza - Vannak előírások, amelyeket be kell tartaniuk a vadászoknak.

„Az újságban látható képek arról tanúskodnak, hogy a teríték elkészítésével megadják a végtisztességet a vadászok az elejtett vadaknak. Arra lennék kíváncsi, vajon a terítékkészítésnek vannak-e szabályai?” – kérdezte levelében László Pál nyíregyházi olvasónk.

Vannak előírások, amelyeket be kell tartaniuk a vadászoknak a teríték elkészítésekor. Az egyik ilyen fontos etikai előírás, hogy a vadat a jobb oldalára fektetik, a vaddisznót rendszerint hasra (a német/magyar hagyományok szerint lehetséges ugyanakkor a vaddisznót is a jobb oldalára fektetni). A ragadozó (róka, aranysakál) mindig a teríték elejére kerül, hasra fektetve. Azonos faj esetén a hímnemű megelőzi a nőneműt, ugyanakkor nagyság szerint is rangsorolnak a terítéket készítők.

Az apróvadat, ugyanúgy, mint a nagyvadat, a jobb oldalára fektetve, a szőrmés vadat a szárnyas vad elé kell helyezni.

A vadfajok sorrendje a terítékben a nagyvadfajok esetében a következő: gímszarvas, dám, vaddisznó, muflon, őz.

A fajokon belül is van egy sorrend a teríték készítésekor: elöl a trófeás/hímivarú vad van, majd mögötte méret és korosztály szerinti csökkenő sorrendben a nőivarú egyedek foglalnak helyet.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!