Egyperces

2018.05.02. 17:07

Zsákbamacska a parkerdőben

Nyíregyháza - Újabb biológiai fegyverek segítik a rágcsálók elleni harcot.

Nyíregyháza - Újabb biológiai fegyverek segítik a rágcsálók elleni harcot.

A hazánkban elő összes bagolyfaj védett vagy fokozottan védett, és valóban rá is szorulnak a védelemre. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei is kiveszik a részüket ebből a munkából, ugyanis a feladat összetettebb és több ­szakértelmet ­igényel, mint a ház körüli rigók, cinkék védelme.

Számottevő állomány

– Nyíregyházán – a Sóstói-erdő idős tölgyeseinek köszönhetően – számottevő macskabagoly-állomány él, a felmérések alapján akár tíz pár is költhet kedvező években. Ez a ragadozó igazi erdőlakó, fészkeléséhez tágas odút igényel, ami a természetben csak idős erdők ko­ros, vastag, korhadó fáiban alakul ki.

– Ilyen erdőből pedig a felújítások miatt egyre kevesebb van, ráadásul az akácosokban, egyéb táj­idegen állományokban nem alakulnak ki megfelelő fészkelőhelyek. A klímaváltozás nyomán szélsőségessé váló időjárás sem segít: az idős, odvas fák válnak leggyakrabban kiszáradás, széldöntés áldozatává. Egyesületünk önkéntesei hat évvel ezelőtt négy speciális, nagy méretű odút készítettek és helyeztek ki a macskabaglyok számára a parkerdő azon ­részeire, ahol csak fiatal fák találhatók – vázolta a ­helyzetet dr. Szigetvári Csaba az idei költésellenőrzés alkalmával.

A macskabaglyok tél végén, kora tavasszal kezdik meg költésüket, az általában három–öt tojásból kikelő fiókák általában május első felében hagyják el az odút, de még sokáig a szüleik óvják és táplálják őket.

Védelmi intézkedések

– A gyűrűzés célja az állomány növekedésének vagy csökkenésének nyomon követése. Éjszakai állatokról lévén szó ritkán fogják vissza a meggyűrűzött baglyokat, a számokat főleg elpusztult példányoknál lehet leolvasni; ilyen esetben az adatok a konfliktuspontok feltérképezését, a védelmi intézkedések megtervezését segítik – ezt már Tóth Pál magyarázta, aki rendelkezik a ragadozók gyűrűzéséhez szükséges vizsgákkal, s önkéntesként segíti az egyesület munkáját.

Szerencsés ornitológus

– Míg a kisebb madarakat hálóval fogjuk be, a baglyokat még fióka korukban kell megjelölnünk. Létrán felmászunk az odúhoz, zsákban leengedjük a földre a macskabagoly-fiókákat, feljegyezzük az adatokat, majd ugyanúgy kerülnek vissza.

– A madárszülők hajlamosak agresszíven védeni a fészekaljat, ezért ilyenkor nem árt, ha mellényt, védősap­kát viselünk – tudtuk meg az ornitológustól, akinek ezúttal szerencséje volt, haja szála sem görbült.

A korábbi ellenőrzések alapján a négy odúból már háromban volt költés, az idén egyet foglaltak el, amely két fiókát és egy tojást rejtett – ezekkel együtt már mintegy tucatnyi egér- és pocokirtó világra jöttében segédkeztek az e-missziósok.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!