Egyperces

2018.12.16. 16:50

Ragdoll, avagy az amerikai „rongybaba” macska

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Végre egy cica, amit kedvünkre szeretgethetünk, simogathatunk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Végre egy cica, amit kedvünkre szeretgethetünk, simogathatunk.

A macskák természetükből adódóan önálló, tudatos lények. Nem olyan módon ragaszkodnak gazdáikhoz, mint a kutyák. Rendszeresen láthatunk olyan jelenetet, hogy még saját tulajdonosaiknak sem engedik az érintést. Valószínűleg ez lehetett az egyik oka annak, hogy kitenyésztették a ragdoll fajtát. Angol elnevezése utal az ilyen típusú cirmosok jellegzetes viselkedésére: ha felveszik őket, izmaik elernyednek, teljesen elengedik magukat, és úgy érezhetjük, mintha egy plüss játékot tartanánk a kezünkben.

„Amerikai álom”

A ragdoll fiatal fajta, csupán az 1960-as években tenyésztették ki Amerikában egy perzsa nőstény és egy birman kandúr pároztatásából. A kölykök teljesen fehéren jönnek a világra, csak néhány nap elteltével kezd el színeződni a bundájuk. A csokoládébarnától a kékes, vöröses árnyalaton át a krémszínűig minden változat megtalálható. Szőrzetük félhosszú, selymes puhaságú, ami megtévesztésig hasonlít a nyúl bunda tapintásához. Körülbelül egyéves korra érik el teljes színezetüket. A „rongybaba“ cicusok rendkívül nyugodt természetűek, nagyon ragaszkodóak és odaadóak. Könnyen összebarátkoznak más állatokkal és kisgyerekek mellé is ajánlják a macskát. Barátságos természetükből adódóan inkább lakásban ajánlott tartani őket, mivel idegenekkel is barátkoznak, és nagy bizalommal közelednek az emberekhez.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!