Egyperces

2019.01.30. 07:38

Izraelbe repülnek a nyíregyházi fehéroroszlán-hármasikrek

Nyíregyháza - Beer-Sheba állatkertjének ajándékozta a Nyíregyházi Állatpark a 2017-ben született fehér oroszlánokat. A  közel húszórás utat szárazföldön és repülőn teszik meg.

Nyíregyháza - Beer-Sheba állatkertjének ajándékozta a Nyíregyházi Állatpark a 2017-ben született fehér oroszlánokat. A  közel húszórás utat szárazföldön és repülőn teszik meg.

– Marcus, Flóra és Fauna képei a világsajtót is bejárták, így szereztek tudomást a kicsikről az izraeli kollégák, akik 2018 januárjában vették fel velünk a kapcsolatot. A kétéves állatok szerdán reggel indultak el szülőhelyükről, és közel húszórás szárazföldi és légi utazás után érkeztek meg új otthonukba, a NegevZoo-ba. A két nőstényt és a hímet az izraeli kollégák kísérték, akik a szállítás előtt néhány nappal már itt voltak, hogy megismerkedjenek az állatokkal és konzultáljanak a Nyíregyházi Állatpark szakembereivel, ugyanis ezidáig nem volt tapasztalatuk nagymacskák tartásában – tudatta Révészné Petró Zsuzsa.

– A NegevZoo vállalta, hogy egy teljesen új, európai uniós szabványnak megfelelő kifutót épít a fehér oroszlánoknak. Nagyon sok munka és folyamatos egyeztetés előzte meg az indulást – árulta el az állatpark szóvivője.

A szállítás körülményeiről Révészné Petró Zsuzsa kérdésünkre elmondta: minden állatcsoportot más-más méretű, speciális ládában szállítanak. Ezeket előre el kellett készíteniük, és a hosszú utazás miatt arról is gondoskodniuk kellett, hogy biztonságosan tudjanak vizet és élelmet juttatni az állatok ládáiba. Egy szállítócég viszi el az oroszlánokat Frankfurtig, onnan pedig repülővel folytatják az utat. Az izraeli szakemberek természetesen végig mellettük vannak.

Annak ellenére, hogy Marcus, Flóra és Fauna ikrek, más a személyiségük, eltérőek a tulajdonságaik.

– A nyíregyházi gondozók minden információt átadtak róluk, kezdve onnan, hogy melyik állatot engedjék majd be először a kifutóba, melyikük hogyan fog viselkedni, mire kell majd velük kapcsolatban odafigyelniük, egészen addig, hogy mi a kedvenc csemegéjük – sorolta Révészné Petró Zsuzsa. Hozzátette, izraeli kollégáik elárulták: ilyen kedves fogadtatásban még soha sehol nem volt részük, s remélik, hogy a jövőben a két állatpark között szoros partnerkapcsolat alakul ki, melynek részeként állatokat cserélhetnek.

Makkegészségesek a testvérek

– A fehér oroszlánokat – lévén, hogy veszélyes állatok – mélyaltatásban tettük be a ládáikba, majd ébresztőt kapnak, amitől szépen lassan magukhoz térnek odabent. A nagymacskák általában jól tűrik a hosszú utazást, megnyugtatja őket a láda csendje. A triót itthon egyedül az altatásra kellett felkészíteni – mondta el érdeklődésünkre dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa.

– Minden esetben a partner állatpark határozza meg, milyen vakcinázás, egészségügyi státusz szükséges a fogadáshoz az adott országban. Marcus, Flóra és Fauna makkegészségesek, az elmúlt két évben minden velük kapcsolatos állatorvosi tevékenységet rögzítettünk, ezeket már átadtuk a NegevZoo-nak. Az oroszlánok indulás előtt külső és belső élősködők elleni szereket kaptak, hogy véletlenül se vigyenek át semmit az izraeli állatparkba. Mielőtt betettük az állatokat a ládáikba, egy utolsó állatorvosi vizsgálaton estek át. Kiváló kondícióban vannak, ez látszik is rajtuk, a súlyuk a koruknak megfelelő, ellenőriztük a fogazatukat, a nyálkahártyájukat, meghallgattuk a légzésüket és a szívüket. Az egyéni azonosítójuk is rendben volt, így nekivághattak a 20 órás utazásnak.

Binti és Inkosi újra együtt

– Bár a búcsúzás szívszorító – fűzte hozzá Révészné Petró Zsuzsa –, megszoktuk és elfogadjuk az okát. Az állatpark nem csak tartja, tenyészti is a veszélyben lévő nagymacskákat, viszont az utódokat egy idő után tovább kell adnunk. A hármasikrek új otthont találtak, így az apa- és anyaállat, Binti és Inkosi újra közel kerülhet egymáshoz, hiszen a felnőtt hím eddig párjától és három utódjától elkülönítve élt. Erre azért volt szükség, mert Marcus lassan ivaréretté válik, és „két dudás nem fér meg egy csárdában”. Mostantól semmi nem áll a fehéroroszlán-randi útjában.

Afrika legtitokzatosabb állatainak egyike

– A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta élnek fehér oroszlánok. A tenyészállatok, Binti és Inkosi már több ízben neveltek kölyköket. A ritka színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlánalfaj egyik populációjához tartoznak, kizárólag Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. Világos színük a rejtőzködést segíti, ugyanis ezt a régiót a fehérhomokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. Timbavati azt jelenti: a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek – tudtuk meg Révészné Petró Zsuzsától.

– A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, ezt – a fehér tigrishez hasonlóan – egy mutáns gén okozza. Az utódok csak akkor lesznek fehérek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel. Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a ’70-es években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről. Ettől kezdve a kívánatos vadásztrófeává váltak. Számuk emiatt jelentősen lecsökkent, s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön.


[related-post post_id="3498040"]

[related-post post_id="3402530"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!