Nyíregyháza hírei

2014.07.28. 07:32

Élő végrendelet a halálról

Nyíregyháza - Az Alkotmánybíróság döntése alapján egyszerűsödtek az élő végrendelet szabályai.

Nyíregyháza - Az Alkotmánybíróság döntése alapján egyszerűsödtek az élő végrendelet szabályai. - Végignéztem, ahogy az édesanyám éveken át küzdött a betegséggel, megváltás volt számára a halál. Akkor döntöttem el: ha így alakul sorsom, nem akarom végigélni az anyukám szenvedését, de a családtagjaim se menjenek át mindazon, amin én – mesélte évekkel ezelőtt H. Ildikó.

Erős az életösztön

Ekkor fogalmazódott meg benne az is, hogy írat egy végrendeletet, amiben kijelenti: nem kéri az életben tartó és az életet meghosszabbító kezeléseket. Ildikó aztán mégsem írta le, hogy hagyják meghalni, mert megalázónak tartotta, hogy kétévente meghosszabbítsa. Mintha csak érezte volna: a rák nem állt meg…

– Akart még minden percet, minden pillanatot, amit velünk tölthetett. Élni akart, bármi áron – a lánya még ma is a könnyeit nyeldesi. – Azért imádkozott, hogy megélhesse az első unokája megszületését. A sors kegyetlen volt, hamarabb jött két héttel a halál, mint ahogy az új élet, a kisember felsírt a szülőszobában.


Dr. Losonczy János: Normális emberi reakció, hogy ragaszkodunk az élethez.


– A gyakorlat azt mutatja, hogy az egészségügyben dolgozók vagy az azt belülről jól ismerők, diplomás emberek döntenek az élő végrendelet, illetve a passzív eutanázia mellett, aztán amikor bekövetkezik a baj, az életösztön felülírja a korábbi elhatározást – merít lassan négy évtizedes orvosi pályafutásából példát dr. Losonczy János szülész-nőgyógyász főorvos.

– Egy orvosnak nincs annál borzalmasabb érzés, mint amikor közölnie kell a beteggel, hogy menthetetlen – állítja a főorvos és azonnal hozzá is teszi: a reményt elvenni valakitől az kegyetlenség, ezért biztatják a pácienseket, bármi történik is, lesz még ok a mosolyra, az örömre.

– Az egészségügyi törvény igen szigorú feltételekhez köti, hogy a súlyos és gyógyíthatatlan beteg valóban élhessen a kezelés visszautasításának lehetőségével – magyarázza.

– Ebben a rendszerben a betegnek többször kell nyilatkoznia arról, hogy nem szeretné tovább igénybe venni a kezeléseket, ezt követően pedig még egy háromtagú bizottság előtt is meg kell erősítenie, hogy valóban visszautasítja a beavatkozásokat. Előírás továbbá, hogy meg kell kísérelni lebeszélni a beteget eredeti szándékáról.

Bármikor vissza lehet vonni

Az Alkotmánybíróság döntése után a helyzet e téren nem változik, viszont az élő végrendelet szabályai módosulnak.

– Az élő végrendelet (living will) azt jelenti, hogy a cselekvőképes ember – későbbi esetleges cselekvőképtelensége esetére – közokiratban visszautasíthat egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat, valamint egyes életfenntartó, életmentő beavatkozásokat, ha gyógyíthatatlan betegségben szenved és betegsége következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők. A határozat eredményeként nem kell majd kétévente megújítani ezt a nyilatkozatot, de továbbra is bármikor – alaki kötöttség nélkül – vissza lehet vonni azt. További könnyítés, hogy nem kell pszichiáter szakorvos véleményét csatolni ahhoz, hogy az érintett döntését belátási képessége birtokában hozta meg.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!