Helyi közélet

2018.03.16. 12:05

Zsigeri tiltakozás a hatalom ellenében

Nyíregyháza, Mátészalka - A folytatáshoz erő, az erőhöz pedig egység kell – fogalmazott Hanusi Péter mátészalkai polgármester.

Nyíregyháza, Mátészalka - A folytatáshoz erő, az erőhöz pedig egység kell – fogalmazott Hanusi Péter mátészalkai polgármester.

– A legfőbb feladatunk, hogy megvédjük az országot, és a nemzetünk fennmaradjon. A történelem próbatételei összekovácsoltak bennünket. Sikerült lefognunk azokat a brüsszeli kezeket, melyek ki akarták tárni országunk kapuját a bevándorlók előtt. Úgy vélem, mi vagyunk a legegységesebb nemzet Európában, a gyengeség és a gyávaság ezekben a vészterhes időkben megbocsáthatatlan. A folytatáshoz erő, az erőhöz pedig egység kell. 1848. márciusa azt üzeni nekünk, hogy mi egy erős Mátészalkát akarunk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza – fejezte be ünnepi beszédét egy Kossuth-nótából vett idézettel Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere.

A szabadságharc eseményei soha nem fognak a múlt homályába veszni, az eszmék mindig bennünk fognak élni." dr. Kovács Ferenc

Újabb jelentéstartalom

Seszták Oszkár szerint a ’48-as forradalom értelmezése sokrétű, a mai napig újabb és újabb jelentéstartalmakkal bővül. – Amennyiben a haza és a haladás kéz a kézben jár, abban az esetben úgy vélem, nem járunk tévúton és nem lesznek újabb vargabetűk a történelmünkben.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője szerint aligha van olyan nemzeti ünnepünk, melyre a hétköznapokban annyit hivatkoznánk, mint március 15-ére.

– A szabadságharc nem volt más, mint az elnyomó hatalom elleni zsigeri tiltakozás. Az emberek egy nemzetért szólaltak fel, 1848. március 15. pedig párhuzamba állítható a jelennel. Az ember üres, ha nincs mögötte a nemzet, ha pedig nincs ember, akkor nemzet sincsen – fogalmazott Kovács Sándor, majd hozzátette: a bátraké a tisztelet, a gyávákat azonban gyorsan elfelejti a történelem, mert ők a takaró alá bújnak.

– Nekünk is meg kell védenünk a hazánkat, ahogy azt tették ’48-as elődeink. Idegen érdekeknek nem fogunk behódolni, ne gondolja azt senki, hogy gyengék vagyunk. Nekünk Magyarország az első, a haza minden előtt – húzta alá a térség országgyűlési képviselője. Az ünnepi beszédek után átadták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Ezüst Emlékérmét, melyet Balázs Attila fotóriporter, lapunk egykori munkatársa vehetett át Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől.

– Attila nem a szavak, hanem a képek embere – fogalmazott a díj átadásakor Seszták Oszkár. Ezt Balázs Attila is megerősítette, aki azért annyit hozzátett: hatalmas megtiszteltetés a számára a megyei közgyűlés kitüntetése.

Példaértékű cselekedet

Amennyiben a haza és a haladás kéz a kézben jár, abban az esetben úgy vélem, nem járunk tévúton." Seszták Oszkár

Nyíregyháza önkormányzata is megemlékezett az 1848-as eseményekről. Mint azt dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte: a mai fiatalok számára is példaértékű az a tett, ahogy a ’48-as hősök harcba szálltak a függetlenségért és megpróbálták ledobni magukról a bilincset.

– A nyíregyháziak is maguknak érezték a szabadságharcot, gondoljunk csak a Benczúrokra, Irányi Dánielre, Hatzel Mártonra vagy a Kralovánszky családra – fogalmazott a megyeszékhely polgármestere, majd kiemelte: áldott legyen az 1848-as hősök dicső emléke, a szabadságharc hőseinek példája is alátámasztja azt, hogy közös akarattal elérhetünk bármit.

– A szabadságharc eseményei soha nem fognak a múlt homályába veszni, a magasztos eszmék mindig is bennünk fognak élni – húzta alá dr. Kovács Ferenc polgármester, majd a jelenre kitérve elmondta: egy eladósodott várost vettek át nyolc éve, azóta pedig sikerült elérni, hogy a térség központjává váljon Nyíregyháza.

– Ez a mai ünnep az ország erejére emlékeztet, és hiszem, hogy a mostani nemzet pedig méltó utódja lesz a ’48-as hősöknek – mondta a Kossuth téri ünnepségen a megyeszékhely polgármestere.

Tóth Sára és Kiss Péter a Vasvári Pál Gimnázium tanulói, ők is ott voltak a megemlékezésen. Mint azt lapunknak elmondták: nagyra becsülik a ’48-as forradalmárokat.

– Elképzelhetetlen, hogy az akkori fiatalok milyen hatalmas tetteket hajtottak végre, volt merszük felemelni a hangjukat az elnyomás ellen. Ez mai fejjel elképzelhetetlen a számomra – mondta lapunknak Tóth Sára, a Vasvári Pál Gimnázium végzős diákja.

Bákonyiné Kurucz Éva minden évben ellátogat a március 15-ei ünnepségre.

– Ugyan a kertvárosi általános iskola tagintézmény-vezetője vagyok, de civilként szemlélem ezeket az ünnepségeket. A hivatalos beszédeket is szívesen hallgatom, de nálam a „hab a tortán” mindig az iskolások előadása. Éppen ezért emelem kalapom a vasváris diákok előtt – utalt Bákonyiné Kurucz Éva a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákjainak színvonalas előadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában