Életstílus

2008.04.09. 09:25

A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést

<p>Amerikában kísérletileg igazolták, hogy a tartós magnéziumhiány fokozza az emberi sejtek öregedését és így növeli az időskori betegségek kockázatát.</p>

A magnézium a szervezet több száz biokémiai reakciójában játszik fontos szerepet. Hozzájárul a normális izom- és idegműködéshez, segít fenntartani a szívritmust, és ugyancsak magnézium kell a csontok szilárdságához. De az Egyesült Államokban a lakosság több mint felének a szervezetében magnéziumhiány van a nem megfelelő étrend miatt. Ez növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbaj, a csontritkulás és bizonyos rákos betegségek kockázatát.

Kaliforniai tudósok kísérletileg próbálták megtalálni a magnéziumhiány és a sejtöregedés közötti összefüggést. Ezért emberi rostsejteket tanulmányoztak teljes életciklusukon keresztül, amely 3-4 hónap. Azt találták, hogy ha a sejttenyészetet mérsékelt magnéziumhiányos környezetben tartották, akkor a sejtek ugyan életben maradtak, és normálisan osztódtak, de gyorsabban öregedtek, mint azok a sejtek, amelyeket normális magnéziumkoncentrátumban tenyésztettek.

A kísérletek alapján a tudósok kimondták, hogy tartós magnéziumhiány esetén a sejtműködés "sürgősségi módba" megy át, vagyis a rendelkezésre álló forrásokat a szervezet a létfontosságú anyagcsere-folyamatokra használja fel a hosszú távú folyamatok rovására.

A tartós mérsékelt magnéziumhiány kimutatására nincsen jó laboratóriumi módszer, vagyis az ember lehet magnéziumhiányos állapotban, anélkül, hogy tudna róla.

A magnéziumban gazdag élelmiszerek közül a legismertebbek a zöldségek, közöttük is a spenót és a bab, továbbá a mogyoró és a gabonafélék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!