Életstílus

2011.11.09. 15:34

Hiánylistán a tetanusz a patikákban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Hetek óta hiába rendelnek a gyógyszertárak tetanuszt. Pedig elvileg kötelező tartaniuk.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Hetek óta hiába rendelnek a gyógyszertárak tetanuszt. Pedig elvileg kötelező tartaniuk.

Ha valakit megharap a kutya, rozsdás szögbe lép, netán elszennyeződik a mély sebe, saját érdekében nagy valószínűséggel még tetanuszoltással is számolnia kell. Csakhogy néhány hete hiába írja fel az orvos, a patikák készletei kifogytak, újabb rendelést pedig hiába adnak fel - hallottuk a hírt egy dél-borsodi patikustól, dr. Pesti Ferenctől.

Elvileg

Az egyik miskolci patikába betérve megtudakoltuk, nekik van-e tetanusz tartalmú oltóanyaguk. Két alkalmazott összedugta a fejét, majd kisütötték a diplomatikus választ: „Egynek elvileg lennie kell.”

Dr. Marjai Tamás megyei tiszti főgyógyszerész megerősíti mind az eddigi információnkat, mind a feltételezésünket. Vagyis megye-, de országszerte is gond van a tetauszoltóanyag-ellátással (erről bővebb tájékoztatásért az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapjára irányított), s az is igaz: előírás, hogy minden gyógyszertárban kell készleten lennie ebből az oltóanyagból (vagyis legalább egy darabbal rendelkezniük kell a patikáknak). Kérdésünkre, „mit érdelmel az a bűnös”, aki ezt megszegi, a főgyógyszerész elmondta, hogy elvileg szabálysértési eljárást indíthatna, akár fel is függeszthetné az adott patika tevékenységét. Természetesen jelen esetben nem áll ilyesmi a szándékában.

Gyakorlatilag

Az OGYI honlapján fellelt tájékoztatóból kiderül: a gyártó cég szeptember 20-án átmeneti termékhiányt jelentett be, előbb csak a szeptember 21. és október 12. közötti időszakra, ami most mégis további hetekkel meghosszabbodik. Az intézet ez idő alatt is igyekszik biztosítani a betegek ellátását, hogy a kórházak, illetve a „legrászorultabb intézményekben” biztosított legyen a szükséges készlet.

A megyei kórház traumatológiai osztályán nem tűnt fel a hiány, illetve azt észlelték, hogy néhány hete az eddigitől eltérő típusú oltóanyagot kaptak.

 

Orvosszemmel

- Úgy gondolom, a megyében elég sok traumatológiai ellátóhely van, ezek mindegyike beletartozik a tetanusz szempontjából legrászorultabb kategóriába, vagyis bizonnyal van oltóanyaguk. Kisebb sérülések esetén nincs szükség tenatnuszra, nagyobbaknál pedig úgyis traumatológusnál köt ki a beteg - véli dr. Kazacsay Ferenc osztályvezető főorvos. Megnyugtatásul elmondta: hazánkban 1941-től mindenki megkapja a tetanusz védőoltást, vagyis „a lakosság tetanusz szempontjából immunizált”. Komolyabb sérüléseknél, orvosilag indokolt esetben már csak úgnevezett emlékeztető oltásra van szükség, ami a sérülést követő 1-2 napon belül kell beadni. Azalatt bárki eljuthat a lakóhelyéhez legközelebb eső traumatológiai ellátóhelyre.

 

ÉM-SzK


Miskolc - Már kérhetjük az influenza elleni oltást az oltópontokon is. Épp csak megyénkben nem...


Borsod-Abaúj-Zemplén - Több olvasónk jelezte: egyre többször hallanak szifiliszes, valamint rühes betegekről, akik a kórházak szakrendelésein jelentkeznek vagy kórházi osztályokon fekszenek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!