Életstílus

2013.09.08. 15:18

Oltással óvnának a dohányzástól az oroszok

Oroszország - Vakcinával veszik fel a harcot a nikotinfüggőség ellen, akik szerint áttörést fog hozni a gyógyászatban az általuk kifejlesztett szérum.

Oroszország - Vakcinával veszik fel a harcot a nikotinfüggőség ellen, akik szerint áttörést fog hozni a gyógyászatban az általuk kifejlesztett szérum.

Akár öt éven belül a gyógyszertárak polcaira kerülhet az a szer, amelynek összetevőit egyelőre szigorú titoktartás óvja a kíváncsi vetélytársak elől. A vakcinát az amerikai SelectaBiosciences fejleszési cég oroszországi leányvállalata, a Selecta(Rus) dolgozta ki, ahol már a klinikai tesztek második szakaszánál tartanak – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor.

A dohányfüggőség elleni jelenleg alkalmazott eljárások hatékonysága nagyon csekély – nyilatkozta a vállalat vezérigazgató-helyettese. Dmitro Ovcsinnyikov elárulta, hogy az általuk kifejlesztett vakcina hatására a szervezet olyan antitesteket fog termelni, amelyek megakadályozzák, hogy a nikotin bejusson az agyba. Ily módon az emberekben nem alakul ki a dohányzás által előidézett kellemes érzés.

A dohányzás elleni vakcina kifejlesztését az amerikaiak azért bízták az oroszokra, mert Oroszországban sokkal több képzett kutató áll rendelkezésre az adott szakterületen, mint az Egyesült Államokban. Emellett az is sokat nyomhatott a latban, hogy az orosz egészségügyi tárca nem csekély pályázati összeggel járult hozzá a kutatások sikeréhez.

- Palkó István - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!