Életstílus

2013.12.27. 13:58

Kölcsöngyerek visszajár

Ukrajna - Ukrajnában a jövőben lehetővé teszik a gyerekkölcsönzést olyan az esetekben, amikor a kiskorúak csupán ideiglenes jelleggel kerülnének gyermekotthoni elhelyezésre.

Ukrajna - Ukrajnában a jövőben lehetővé teszik a gyerekkölcsönzést olyan az esetekben, amikor a kiskorúak csupán ideiglenes jelleggel kerülnének gyermekotthoni elhelyezésre.

Egy 4 év óta működő kísérleti program keretében elsősorban olyan gyerekeket helyeztek el ideiglenes befogadó családoknál, akiknek szülei átmeneti jelleggel – gyógykezelés vagy rövid ideig tartó börtönbüntetés miatt – nem tudták ellátni gyermekeiket, illetve a szülői jogaik megvonása kapcsán még nem döntött a bíróság. A gyermekvédelmi hatóságok szándéka az volt ezzel, hogy az apróságok még átmeneti jelleggel se kerülhessenek menhelyre, hanem ha ideiglenesen is, de családban töltsék azt az időszakot, míg végleges döntés születik a további sorsukról.

Mivel a program sikeresnek bizonyult, 2014 januárjától országosan is bevezetik a ilyen formájú gyermekkölcsönzés intézményét. A hatóságok olyan befogadó családok jelentkezését várják, akik már legalább egy gyereket felneveltek, és a szülők egyike 1-től 24 hétig terjedő időszakon belül „főállásban” képes ellátni a nevelői teendőket. A házaspároknak másfél hónapos képzésen kell átesniük, melynek végén alkalmassági vizsgát tesznek. A „kölcsönzési” időszakra a szülői pár havi 4000 hrivnya (105 ezer forint) összegű apanázst kap, valamint gyermekenként két minimálbérnek megfelelő családi támogatásban részesül.

A kijevi Kuznyecov család hat gyereket fogadott be ideiglenesen, még a program kísérleti szakaszában. „Az egyik kislány 9 évesen még egyszer sem volt iskolában – mondja Larisza. – Bár nehezen ment, ám mivel pedagógus vagyok, egyetlen nyár alatt sikerült úgy felkészítenünk, hogy szeptembertől egyből a 2. osztályba vették fel.” A férje szerint azt volt a legnehezebb megmagyarázniuk a kicsiknek, hogy a valódi szüleik miért nem látogatják meg őket. „Bár megtehették volna, egyikük sem volt kíváncsi a saját gyerekére” – sóhajt Szergej. Kuznyecovék nemrég egy nyolchónapos kisfiút fogadtak be, így most újra ki kell járniuk a pelenkázás és a cumiztatás iskoláját. Csak azt sajnálják, hogy mire megtanítják járni, már búcsút is kell venniük tőle.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!