Életstílus

2015.06.08. 10:33

A fogamzásgátlás története az ókortól 1965-ig

Egy viszonylag nagy időintervallumot kívánunk most lefedni a fogamzásgátlás történelméből, ami a tankönyvekből mind kimaradt. A lent látható retró megoldások egyikét sem tanácsoljuk kipróbálni, szerencsére ennél már jóval modernebb eszközök is rendelkezésre állnak.

Egy viszonylag nagy időintervallumot kívánunk most lefedni a fogamzásgátlás történelméből, ami a tankönyvekből mind kimaradt. A lent látható retró megoldások egyikét sem tanácsoljuk kipróbálni, szerencsére ennél már jóval modernebb eszközök is rendelkezésre állnak. Már az ókori egyiptomiak is rájöttek arra, hogy talán nem kellene minden egyes együttlét után gyereksírást hallgatni, ők a méz és kötszer kombinációját alkalmazták, hogy a nem kívánt spermák a vaginán kívül maradjanak. Ugyanez a probléma az ókori görögöknél is felmerült, ők egy növényt használtak, ami aztán annyira bevált, hogy ki is pusztult az országban. A történelem során aztán sorra fejlesztettek ki újabb hatásos és kevésbé hatásos eszközöket és módszereket. A legnagyobb fordulópont 1965-ben volt, amikortól Amerikában minden egyes államban lehetett legálisan fogamzásgátló tablettát szedni.

Kezdjük!

Itt látható egy római bronz pesszárium. A tudósok szerint elég fájdalmas lehetett ezzel az együttlét.

Jean-Jacques Casanova (1725 - 1798) (balra) éppen egy óvszert fúj fel.

Az 1800-as évek végére datálják ezt az (inkább kínzóeszköznek tűnő) pesszáriumot.

Az 1900-as években a szivacsokra esküdtek, az alábbiak mutatunk egy szivacslabdát, ami felhelyezve fogamzásgátlóként funkcionált.

Így nézett ki egy óvszer 1910-ben.

A modern fogamzásgátlók elődjeit Dr. Marie Stopes (1880-1958) fejlesztette ki. 1921-ben máér klinikát nyitott Londonban, az alábbi fotón pedig egy olyan pesszárium látszik, ami spermiciddel gyilkolta a nem kívánt spermákat.

Ezek pedig szintén Stopes által fejlesztett eszközök.

1920-tól a pesszáriumokat gumiból, fémből vagy üvegből készítették és már úgy fejlesztették őket, hogy az eszköz ne tudjon "elveszni".

Az alábbi fém változatot egy német cég (Rauch) gyártotta.

Az alul látható gyűrű a német Ernst Grafenberg találmánya. Felhelyezés után éveken át bent maradhatott. A selyemből és ezüst drótból készült eszköz működése elve az volt, hogy meggátolta a a frissen megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Így tesztelték az óvszereket 1935-ben.

1965-ben pedig megérkeztek a tabletták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!