Életstílus

2016.05.13. 08:27

Csak 10 százalékát használjuk az agyunknak? Most lerombolunk néhány mítoszt

Íme néhány mítosz, amit a legtöbb ember tényként fogad el. Mi igaz belőlük? Éppenséggel semmi.

Íme néhány mítosz, amit a legtöbb ember tényként fogad el. Mi igaz belőlük? Éppenséggel semmi.

1. Csak 10 százalékát használjuk az agyunknak

Hát igen, milyen okosak is vagyunk - azaz lehetnénk, hisz ott van még az a maradék 90 százalék... A kutatások azonban ellentmondanak ennek: mint kiderült, voltaképp nincs az agyunknak olyan része, amit ne használnánk a hétköznapi élet során. Nincs tehát az agyadnak olyan része, amit némi fejlesztéssel hipp-hopp bekapcsolhatsz.

2. A cápák nem lesznek rákosak

Ezt a mítoszt az alternatív gyógyászat terjesztette el, nem véletlenül, a cápaporcból készült gyógyszert próbálták így eladni. De a tudósok ezt is megcáfolták: a cápákban is nőnek tumorok.

3. Ha borotválod a szőrt, gyorsabban nő vissza

Ezt a dolgot már régen megcáfolták az orvosok, illetve korábban már mi is írtuk, hogy nem igaz. A szőr lehet sötétebb, a borotva miatt a vége durvábbnak érződhet, de valójában se nem nő ki gyorsabban, se nem lesz erősebb a szőrszál.

4. Az egerek szeretik a sajtot

Ezt a Birmingham-i Egyetem cáfolta meg, kiderült, az egerek egyáltalán nincsenek úgy oda a sajtért, ahogy azt a rajzfilmekben látjuk - a magvakat például jobban szeretik..

5. A cukortól hiperaktív lesz a gyerek

A cukor hosszú távon nem teszi hiperaktívvá a gyereket, a hatása nem hosszan tartó.

6. A klasszikus zenétől okos lesz a baba

Erről is készült tanulmány, 1990-ben megvizsgálták, magasabb lesz-e az IQ-ja a gyereknek, ha csecsemőként klasszikus zenét nyomatnak nekik. Nem lett magasabb. A Mozart effekt hülyeség.

7. Az alkohol melegen tart

Maradjunk annyiban, hogy csak az érzet olyan, mintha melegen tartana az alkohol - a pillanatnyi értágulás miatt. De attól még ugyanúgy megfagysz.

Forrás: mirror.co.uk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!