Életstílus

2016.07.03. 14:27

A szurkolóknak nem csak a májuk hízik

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az igazi szurkoló eszik, iszik meccsnézés közben – és hízik is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az igazi szurkoló eszik, iszik meccsnézés közben – és hízik is.

Az Európa-bajnokság meccsei milliókat ültetnek le a képernyők vagy a szabadtéri kivetítők elé, és ilyenkor jólesik néhány finom falat, néhány üveg sör. De amíg a focisták fogynak, addig a szurkolók híznak a 90 perc alatt.

Egy jó iramú mérkőzésen átlagosan 11–12 kilométert futnak a játékosok, akik akár 1500 kalóriát is felhasználhatnak – számolta ki a TÉT Platform. Míg a játékosok iszonyú tempóban égetik a kalóriákat, addig a legtöbb drukker nassolnivalóval és némi innivalóval felszerelkezve ül le meccset nézni. A nálunk közkedvelt sörök energiatartalma fél literenként 180-260 kcal, a ropi csomagja (45 g) pedig 180 kcal, ami összesen 360–440 kalória.

Egy kis nasi, egy kis sör

Ha valaki inkább az üdítőre és a pattogatott kukoricára szavaz, másként fest a kép. Félliternyi szénsavas üdítő körülbelül 220 kcal (tehát nem tér el jelentősen a sör energiatartalmától), míg a popcornból egy zacskó 430–460 kalóriányi energiát jelent – és bár a zacskóban elméletileg több ajánlott adag van, ritkán állunk meg a hivatalos mértékül szolgáló ötven grammnál. Meccsenként így 650 kcal-t – egy átlagos ebéd energiatartalmát – nassolunk, hét mérkőzésnél 4500 kalóriánál járunk, ami mozgás hiányában több mint fél kiló hízást eredményezhet.

Ezek a számok a példákban szereplő mérsékelt fogyasztásokra és hét meccsre vonatkoznak, sokan ennél több meccset néznek meg, és azok alatt is szaporán nassolnak, iszogatnak. Mivel azonban az evés-ivás a meccsnézés elengedhetetlen tartozéka, nem kívánunk senkit sem lebeszélni a jóízű szurkolásról, sőt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!