Életstílus

2016.10.19. 09:23

Homeopátiás szerek - Gyógyszer helyett vagy mellett

Nyíregyháza - A homeopátiás készítmények öngyógyításra ösztönöznek, de a hatékonyság klinikailag nem mindig bizonyított. Körképünkben orvost, gyógyszerészt, szülőt kérdeztünk a homeopátiával kapcsolatban.

Nyíregyháza - A homeopátiás készítmények öngyógyításra ösztönöznek, de a hatékonyság klinikailag nem mindig bizonyított. Körképünkben orvost, gyógyszerészt, szülőt kérdeztünk a homeopátiával kapcsolatban.

Betiltották azt a fogzáskönnyítő homeopátiás szert, ami miatt tíz gyerek meghalt, négyszázan pedig rosszul lettek Amerikában. A terméket azonnal levették a drogériák polcairól, miután az Amerikai Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) riasztást adott ki. A termékeket a Hyland nevű cég gyártotta, és nem megfelelő mennyiségben tartalmaztak belladonnát (maszlagos nadragulya), amely hatóanyag mérgező, drogként is fogyasztják.

„Jók a tapasztalataim”

– Tisztelem és elismerem a hagyományos orvoslást, csak az antibiotikumokkal szemben van ellenérzésem. Azért döntöttünk úgy, hogy a kisfiunkat homeopátiás orvoshoz is visszük, mert a gyógyszertől, mely számos mellékhatást okozhat, szerintünk van finomabb módszer, ami javíthat az állapotán – árulta el lapunknak Zsuzsa, hogy az ötéves gyermeküknek miért is van két gyermekorvosa. – A fiam most épp orrfolyással küszködik, s van egy hatásos homeopátiás szer, amely azonnal enyhíti a tüneteket, gyorsan „orvosolja” a bajt, nincs mellékhatása. Köhögésre is kaptunk nagyon jó készítményt, a tapasztalataink alapján azt mondom, ez nem hókuszpókusz – magyarázta a nyíregyházi anyuka.

Csak kiegészítő kezelésként!

– Szívem szerint csak annyit mondanék, hogy az egészet beszüntetném – válaszolta kérdésünkre dr. Dicső Ferenc. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa indoklásában úgy fogalmazott, sajnálatos módon nagyon sok homeopátiás készítmény hatékonyságának nincs evidenciája, azaz tudományosan és klinikai kutatásokkal nem bizonyított, hogy azok az adott betegségre jótékonyan hatnak, segítik a gyógyulást.

Példaként egy daganatos gyermek esetét idézte fel, amikor a szülők a javasolt gyógymód helyett alternatív megoldást választottak, azonban a kezelés olyannyira nem használt, hogy a kicsi életét később már nem tudták megmenteni.

– Magyarországon is vannak olyan készítmények, amelyeket a gyártók szakszerűen bevizsgáltatnak. Amennyiben a szülő a hagyományos terápiát szeretné kiegészíteni ilyen készítményekkel, annak nincs akadálya, de minden esetben meg kell arról győződnie az orvosnak és a betegnek is, van-e olyan vizsgálati eredmény, amely a szer esetleges káros hatásáról készült – mondta az osztályvezető főorvos, és hangsúlyozta: önmagában az ilyen termékek nem elegendőek, a gyógyuláshoz szükséges gyógyszerek elhagyása pedig végzetes lehet.

Pozitív válaszreakció

– A hazai patikák polcán is megtalálhatóak a homeopá­tiás készítmények, melyek a hígítás miatt hatóanyagot minimális mennyiségben tartalmaznak, 1-2 molekulát, mellyel az öngyógyítás folyamatát szeretnénk elindítani, vagy azt, hogy a szervezet ez pozitív válaszreakciót adjon – mondta a készítmények lényegéről dr. Tari János gyógyszerész.

– Ezek lehetnek egykomponensűek (egyetlen hatóanyagot tartalmazó) vagy komplex szerek. Míg az előbbiek esetében csak egy egyszerű engedélyezésre van szükség a forgalomba hozatalhoz, addig az utóbbi esetében, ha orvosi, terápiás javallattal kívánják árusítani, akkor annak hatásosságát ugyanúgy kell bizonyítani, mint a többi gyógyszerét.

Az egyszerű, enyhe náthával a patikába betérőt nem biztos, hogy a gyógyszerész azonnal orvoshoz küldi, hanem több komponensű homeopátiás készítményt ajánl a tünetek kezelésére.

KM–BM


Az engedélyezés feltétele a biztonság

– Minden gyógyszer, így a homeopátiás gyógyszerek tekintetében is elmondható, hogy engedélyezésük alapvető feltétele a minőség és a biztonságosság. A homeopatikumok előállításához gyógyszergyártási engedély szükséges és a gyártás az európai gyógyszerkönyv alapján történik. Ebben pontosan leírják az előállítás lépéseit. A gyártás folyamata, a termékek tisztasága, minősége folyamatosan ellenőrzött. Ezek a szigorú előírások, szabályok garantálják azt, hogy a patikákban kapható gyógyszerek, közöttük a homeopatikumok is a legmagasabb minőségűek és biztonságosak. Hazánkban francia, német és osztrák gyártók homeopátiás készítményei vásárolhatók meg, melyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet vagy az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett – írta közleményében a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!