Életstílus

2017.04.05. 07:26

Több műszak, éjszakai munka - Az egészség és a házasság megy rá erre az életformára?

Nyíregyháza - A több műszakos, illetve az éjszakai munka ártalmas az egészségre és rontja a közérzetet – ezt állapították meg a Veronai Egyetem kutatói.

Nyíregyháza - A több műszakos, illetve az éjszakai munka ártalmas az egészségre és rontja a közérzetet – ezt állapították meg a Veronai Egyetem kutatói.

A szakemberek szerint minden ötödik éjszakai műszakot vállaló embernek rövid idő múltán fel kell adnia az állását, mert az őket érő hatásokhoz nem képesek alkalmazkodni. – Éjjel egy után szoktam útra kelni, és legkésőbb hétre végzek is. Nekem ez az életforma ismerős, korábban este hattól reggel hatig operátorként dolgoztam egy gyárban.

– Amikor befejezem a terjesztést, már képtelen vagyok lefeküdni. Valamennyire érzem a fáradtságot, de nem panaszkodom – mesélte Bognár Attila, aki Nyíregyházán kézbesíti lapunkat, de kiderül, hogy éli meg a megszokottól eltérő munkarendet egy gyári dolgozó, egy pék és egy nyugdíjas vasutas.

A Veronai Egyetem kutatása szerint a „fordított” életet nem tolerálja az átlagos emberi szervezet. Összeállításunkban három műszakos, korán kelő, folyamatosan változó munkarendű dolgozókat kérdeztünk saját tapasztalataikról.

Megviseli a szervezetet

Lévai Piroska három éve dolgozik három műszakban a nyíregyházi Color Pack-nél. A délelőtti műszakokat éjszakai, majd délutáni váltja, mindegyiknek megvan a maga előnye és árnyoldala.

– A beosztások fényében előre tervezhetőek a napok, hetek, tudom, mikor mennyi szabadidővel gazdálkodhatok, az esti és éjszakai munka után ráadásul pluszpénz is jár. Gond akkor van, ha kötött időpontban kell megjelennem az okmányirodában vagy orvosi vizsgálaton, és ezek ütköznek a műszakommal. A délelőtt „átka” a korán kelés, a dolgos éjszakák után viszont nehezen alszom el és nyűgösen ébredek. Ha délutánra járok, a kezdésig főzök és elvégzem a házimunkákat. A bevásárlásokat hétvégén intézzük az élettársammal, akivel ha nem ugyanazon a munkahelyen és műszakban dolgoznánk, alig találkoznánk.

Még a több műszakban dolgozókénál is rendszertelenebb a mozdonyvezetők élete: a vonatok menetrendjéhez igazodik, ezért a munkaidő a nap bármely percében kezdődhet. Káplár Sándor 35 évig élte ezt az életet, és bár nagyon szerette, nyugdíjba vonulásakor megfogadta, többé nem dolgozik éjszaka.

– Ez a munkarend valóban megviseli a szervezetet, a hajnali kezdéseket sosem tudtam megszokni. Egyszer sem aludtam el menet közben, de ehhez minden trükköt be kellett vetnem az állva vezetéstől a hangos éneklésen át az almaevésig. A rendszertelen élet rendszertelen étkezésekkel jár, ezért a mozdonyvezetőknél nem ritka a gyomorfekély – fűzte hozzá, és szólt arról is, a munkarend milyen hatással van a családi és társas kapcsolatokra.

– Sok házasság ráment már erre az életformára; az én feleségem – vasutasként – szerencsére megértette és elfogadta. Persze nem volt minden zökkenőmentes: amikor összeházasodtunk, Budapestre kellett utaznunk a jegygyűrűkért, de nem vártam a megbeszélt vonatnál, ugyanis a tervezett hajnali két óra helyett csak reggel nyolckor végeztem – említette Káplár Sándor, leszögezve: soha nem bánta meg a pályaválasztást, de a munkarendnek szerinte nagy szerepe van abban, hogy a szakmája napjainkban hiányszakma.

Pisla Attila közel húsz éve (egészségügyi okok miatt egy rövidebb időszakot ki kellett hagynia, ugyanis levágta az egyik ujját…) dolgozik a pékként, 2005 óta a nyíregyházi Vela Kft. alkalmazásában áll. Nyolc esztendőn át volt éjszakás munkarendben, jelenleg négy éve nappalos.

Kissé megőszült, de bírja

– Éjszakásként délután öt órakor vettem fel a munkát és dolgoztam másnap 3 óráig. Most egy kicsit könnyebb: hajnali négykor kezdődik a műszakom és 13 óráig tart. Fél négykor kelek, este nyolc körül fekszem. Egy évembe került, míg a megszokott ritmusból átálltam az újra – fogalmazott lapunknak Pisla Attila, aki ha egy kis kikapcsolódásra vágyik, elmegy pecázni, vagy a családdal, az unokáival tölti el a szabadidejét. A 46 esztendős férfi fittnek érzi magát, nem gondolja, hogy a megszokottól eltérő munkarendre rámehet az egészsége.

– Nem tapasztalom, hogy én egy év alatt kettőt öregszem. Egy kissé megőszültem, de bírom a strapát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!