Életstílus

2017.09.08. 09:01

Minden ötödik pár hiába várja a gyermekáldást - egyre többen választják a lombikot

Nyíregyháza - Mivel jár a lombikprogram, mennyibe kerül, és milyen eséllyel eshet teherbe a nő, aki részt vesz benne? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.

Nyíregyháza - Mivel jár a lombikprogram, mennyibe kerül, és milyen eséllyel eshet teherbe a nő, aki részt vesz benne? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.

– Az elmúlt húsz esztendő alatt egyre tökéletesebb lett a technológia, s egyre magasabb azoknak az eljárásoknak a száma, amelyek meghozzák a családoknak a várva várt gyermekáldást. Egy dolog azonban nem változott, az a semmi máshoz nem hasonlítható boldogság, amikor az édesanya először veheti kézbe a gyermekét – mondja a lombikbébiprogram érzelmi oldaláról dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara országos alelnöke maga is szülész-nőgyógyász főorvos, így több évtizedes tapasztalatával megerősíti: szomorú az a beszélgetés az orvosnak is, amikor a teljes körű kivizsgálás után azt kell közölnie a párokkal, hogy természetes úton nem lehet gyermekük.

– A peteérés rendellenességei, a korai menopauza, a petevezető károsodása vagy elzáródása, itt sok esetben endometriózis okozza a problémát, a kismedencei összenövések és egyéb rendellenességek állhatnak a női meddőség hátterében – sorolja a főorvos, hozzátéve: van, amikor a férfi spermájának nem megfelelő mennyisége és minősége miatt marad el a fogantatás. Ezekben az esetekben jöhet szóba a mesterséges megtermékenyítés, a meddőségi problémákkal küzdő párok kezelésének egyik legjobb eszköze.

Fejleszteni és folytatni kell

Losonczy János emlékszik rá, az első párnak, akiknek csak ez az eljárás maradt, Pécsre kellett utaznia megyénkből. Ma az országban számos centrum várja a családokat, hozzánk a debreceni van a legközelebb.

A lombikbébiprogram sem nyújt 100 százalékos garanciát a gyermekáldásra, de tény, hogy 20 év alatt a triplájára emelkedett a sikeres beavatkozások száma, mely mostanra meghaladja az 45–50 százalékot. Ez nehéz, bonyolult, hosszadalmas és költséges eljárás a tb-támogatás mellett is, mégis sokan és egyre többen vállalják"

– említi a főorvos.

A MOK és a szülészek-nőgyógyászok is egységesek abban a kérdésben, hogy a programot meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni. Már csak azért is, mert sajnos a meddő párok száma is nő, e mögött gyakran a késői gyermekvállalás, a stresszes, túlhajszolt életmód, a nem megfelelő táplálkozás áll, és a férfiak pár évtized alatt jelentősen lecsökkent spermaszáma is negatív tényező.

Nagy vitát kiváltó kérdés

– Az sem egyedi, hogy egy sikertelen lombikprogram után vagy az örökbefogadást követően mégis természetes úton fogan meg a baba. Itt már pszichés okokat kell feltételezni. Amikor elmúlik a frusztráltság, a görcsös akarás, eljön a beteljesülés. Az újszülött világra jötte a szülészeknek is épp akkora csoda, mint a szülőknek, fontos, hogy minél többen élhessék át – hangsúlyozta dr. Losonczy János. – Az utóbbi időben nagy vitát kiváltott kérdés, hogy a be nem ültetett embriókkal mi történjen. Egyházi vezetők joggal sürgetik a választ, a szakmának erre is megoldást, jó választ kell adnia. Reményeink szerint a technika további tökéletesítésével a fölös számú megtermékenyített petesejtek száma elenyésző lesz.

KM-BM, CsA


Van, akiket szétválaszt, míg másokat összekovácsol

Krisztina és férje hat és fél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy belevág a lombikprogramba. A 38 éves, nyíregyházi asszony elmondta: sokáig próbálkoztak, de nem sikerült természetesen úton teherbe esnie. – A lombikot megelőzően „kötelező kör” az inszemináció. Az eljárás lényege, hogy egy vékony, katéterszerű cső segítségével próbálják megtermékenyíteni a nőket. Ennek az esélye az orvos szerint tizenöt százalék volt, a mi esetünkben nem vált be, így felkerestük a debreceni lombikklinikát. Az első beavatkozás eredménytelennek bizonyult, egyfajta kísérlet volt arra, hogyan reagál a szervezetem a hormonokra és a gyógyszerekre.

– A második sikerült, igazolva a szakemberek tapasztalatait, miszerint 50 százalék a megtermékenyülés esélye ezzel a módszerrel – árulta el Kriszta. A program anyagi vonzatáról szólva hozzátette: a két beavatkozásért összesen 110 ezer forintot fizettek, ami nem pénz azoknak a szülőknek, akik saját gyermeket szeretnének. Esetükben nem is egy, hanem két szép csemetéről, az idén első osztályos ikrekről beszélünk.

– Nehéz szembesülni azzal, hogy akármennyire is akarják a párok, nem jön össze a baba. Párválasztó lehet, függetlenül attól, hogy melyik félnél van probléma. Nehéz időszak volt számunkra is, de összekovácsolt minket, és utólag már úgy látom, hogy ebben az időszakban a nagynál is nagyobb optimizmusra, kitartásra és empátiára van szükség. Nem szabad elvetni az örökbefogadás gondolatát sem. Lehet, hogy ez a döntés is hozzájárult az eredményhez azzal, hogy levette a terhet a vállunkról.

Rájöttem arra is, hogy akik ennyi megpróbáltatáson esnek túl azért, hogy babájuk születhessen, megtanulják megbecsülni és értékelni a gyermekeiket, a családjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!