Életstílus

2018.06.24. 13:00

Tisztítás után: klíma, indulj!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem kell lemondani a klímaberendezések használatáról hőségriadók idején, de legalább évente egyszer ki kell tisztíttatni és karban kell tartani a hűtő-fűtő berendezéseket, ellenben komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem kell lemondani a klímaberendezések használatáról hőségriadók idején, de legalább évente egyszer ki kell tisztíttatni és karban kell tartani a hűtő-fűtő berendezéseket, ellenben komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Évente egyszer illik átnézetni a klímákat, sajnos itthon nem divat a tudatosság ebben a tekintetben sem. A magánlakások és cégek helyiségeiben felszerelt hűtő-fűtő berendezések 70–80 százaléka ellenőrizetlen, ami az egészségre is veszélyes lehet – tudtuk meg Gácsi Antaltól. A nyíregyházi víz, fűtés és légkondicionálók szerelésével foglalkozó cég tulajdonosa úgy fogalmazott: – Nem tartják szükségesnek, sőt egyenesen kidobott pénznek tartják a hűtőberendezések karbantartását, már csak akkor fordulnak szakszervizhez, amikor a készülék szúrós, kellemetlen szagot áraszt.

Karbantartás, szűrőcsere

A szakemberek értetlenül állnak ezelőtt, hiszen az új készülékek garanciájában benne van a karbantartás költsége.

A berendezés szűrő részének tisztítása elengedhetetlen, ugyanis a légcsatornában felhalmozódott porban különféle mikroorganizmusok lehetnek, amelyek a használat során bekerülnek a belső térbe; a gombák, vírusok pedig légúti betegségeket is okozhatnak.

– Működés közben a belső részek a párakicsapódás miatt nedvesek lesznek, a hőcserélőn a ventilátor több száz köbméter levegőt szív át, amiben penészgombák, allergének is lehetnek – tudtuk meg a szakembertől. – Két éve rendelet is előírja, hogy kórházakban, hűtőtornyokkal rendelkező létesítményekben, szociális intézményekben kötelező az átvizsgálás, ugyanis ha a nagyobb intézményekben elszaporodnak a baktériumok, tömeges fertőzést okozhatnak. Szállodákban központi klímaegységek vannak, az átlagosnál korszerűbb, drágább berendezések automatikus tisztításra is képesek.

Tisztítás lépésről-lépésre

– Kivesszük a szűrőegységet, kimossuk vízzel, hagyjuk megszáradni, majd egy speciális, baktériumölő vegyszerrel fújjuk át, amelynek hatóideje 25–30 perc. Ezután a teljes berendezést átöblítjük, s ha megszáradt, következnek a lapátok – sorolta a tisztítás menetét Gáncsi Antal. A lapátot egy hosszú szárú szőrmekefével takarítjuk át, ugyanis, ha elporosodik a készülék, nem tud megfelelő mennyiségű levegőt szállítani. Soha nem hagyjuk ki a kültéri készülék kondenzátor egységét, mert eltömődhetnek.

Egy modern berendezés 10– 20 évig is hibátlanul működhet. – Az autós klímatakarításnál egy ózonos légfrissítés is szükséges, a technológiának háromezerszer erősebb a fertőtlenítő hatása, mint a klórnak – hasonlította össze a módszereket a szakember, akit megkérdeztünk egy gyakran észlelt problémáról is, mégpedig, hogy szabálytalanul van-e felszerelve az a kültéri egység amelyből az utcára csepeg, folyik a víz?

– Csatornában, összefolyókban vagy falban szabályos egy csövön kivezetni a lecsapódó vízcseppeket. Az újonnan épült házaknál ezzel nincs probléma, és társasházak belső udvarára is kivezethető a kifolyócső, sajnos, a régi belvárosi lakások, irodák tulajdonosai nem vállalják a falazat vésését, ezért bár egyre kevesebbszer, de még látunk hibás megoldásokat – válaszolt Gácsi Antal.

Hőségriadó idején hasznos

A klímáról nem kell lemondani, hiszen a tikkasztó melegben orvosok is javasolják, hogy néhány percre érdemes meghúzódni hűtött helységekben. Fontos tudni azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat.

A legionella pneumophila baktérium a tüdőt károsítja, ott telepszik meg tüdőgyulladást okozva; a megfázás, allergia, asztma is a légkondik számlájára írható, de az ízületeket sem kíméli.

KO


Használati tippek

Tisztítás: a gyártó utasításai szerint.

Ne állítsuk túl hidegre: 22-23 fok ülőmunkához.

Szellőztessünk: mivel a készülék a benti levegőt használja.

Fúvókák, terelők beállítása: Ne ­közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!