Életstílus

2018.07.16. 10:18

Az első elszívott cigaretta után jön a következő, aztán kialakul a függőség

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az első szál cigit serdülőkorban szívják el, onnantól nehéz róla lemondani.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az első szál cigit serdülőkorban szívják el, onnantól nehéz róla lemondani.

Bár csökkent hazánkban a női dohányosok száma, arányuk továbbra is magasnak számít európai összehasonlításban. Annak ellenére, hogy a hölgyek egyre tájékozottabbak a kockázatokkal kapcsolatban, a káros szenvedélyről való leszokás mégis nehezen megy. Vajon miért?

Lelki okok a háttérben

– Dohányzás esetén az addiktív viselkedések egyik fajtájáról beszélünk, a cigaretta részben biokémiai úton, részben tanult magatartási reakció révén idéz elő függőséget – mondta el lapunknak Tullner Gabriella pszichológus.

– A dohányzással általában serdülő- vagy ifjúkorban ismerkednek meg a fiatalok, ekkor szívják el az első szál cigit. Ennek hátterében részben társadalmi-kulturális, részben pedig társas hatások állnak – fejtette ki a szakember. A dohányzó magatartás fenntartásában lényeges szerepet játszik az önbizalom, valamint a szociális készségek hiánya.

Ezek az úgynevezett deficitek emelik a szorongási szintet, amit a dohányzás valamelyest old. Tulajdonképpen egyfajta feszültségoldó technikáról beszélünk, amelytől a fiatal ,,menőbbnek”, „lazábbnak” érezheti magát, vagyis, mint más függőségnél, úgy a dohányzásnál is megfigyelhető, hogy a kezdeti időszakban kifejti a pozitív hatását, számos előnyhöz juttatja a fogyasztót.

Bizonyos idő elteltével már nem oldja, sőt inkább fokozza a feszültséget, hiszen a hozzászokással jön a sóvárgás. Ha nem tud rágyújtani a dohányos, jön a nikotinéhség, s ebben a fázisban a dohányzás már nem egy kellemes állapotot idéz elő, hanem valami „rosszat”, diszkomfortérzést próbál megszüntetni.

Társult betegségek

– A pszichikai hatásokat igazolja a betegségtársulás is, ugyanis a dohányzás gyakran együtt jár pszichikai megbetegedésekkel, úgy, mint a szorongás és a depresszió. A dohányzásról való leszokáshoz – az elhatározás és kitartás mellett – egy professzionális programra (terápiára) van szükség, amelybe akár idősebb korban is érdemes belevágni, mert a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. A cigarettafüsttel rengeteg méreganyag kerül a szervezetbe, amelyek rákkeltő hatása régóta bizonyított.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!