Életstílus

2018.08.20. 15:00

Fülfájáshoz elég egy perc a kereszthuzatban

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legnagyobb kánikulában is könnyen meghűlhetünk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A legnagyobb kánikulában is könnyen meghűlhetünk.

A napok óta tartó hőséget sokan csak a légkondicionáló mellett képesek elviselni, ám óvatosságból érdemes rövidebb időre és alacsony fokozaton használni a készüléket, annak káros hatásaitól tartva.

Éjszakánként a nyitott ablak mellett a légmozgás miatt talán könnyebb az elalvás, de reggelre a huzat kellemetlen mellékhatásival ébredhetnek az arra érzékenyek: fájó fül, kivörösödött szemek és náthás tünetek jelentkezhetnek. Mindezek miatt egyre gyakoribbak a nyári megfázások, fülbetegségek – hívják fel a figyelmet a weborvos.hu-n.

Alapos kivizsgálás szükséges

Az, hogy ki mennyire érzékeny a huzatra, alkati kérdés, és lehet a probléma átmeneti, például egy éppen zajló fertőzés miatt az orrnyálkahártya duzzadtabb. Ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ez aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom.

A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai eredetű, de nyálkahártya-duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, és orr­melléküreg-gyulladás is.

Ha huzatos helyen tartózkodtunk, és utána fülfájás jelentkezik, először a fülkürt szellőzését kell helyreállítanunk, ehhez néhány napig nyálkahártya-lohasztó orrcseppek (ezeket használjuk nátha esetén is) ajánlatosak, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül-orr-gégész óva int attól, hogy a fülfájást, ha nem múlik el néhány nap után, otthon a házipatikában található készítményekkel (cseppekkel, fájdalomcsillapítókkal) kezeljük, ezekkel magunk kísérletezzünk. A terápia szakorvost igényel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!