2019.02.02. 12:11
A gyerekek tudják, hogy a chips egészségtelen
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó kutatást végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Átfogó kutatást végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról.
Azért vizsgálták a fiatalok ezzel kapcsolatos tudatosságát, mert kutatások igazolják, hogy rossz szokásainkat felnőtt korban csak nagy erőfeszítések árán tudjuk megváltoztatni, a helyes magatartásminták elsajátítására a kisgyermek- és serdülőkor a legalkalmasabb. A felmérésből kiderül: a gyerekek nem érzékelik a határvonalat a táplálkozástudomány és az élelmiszer-biztonság között: a táplálkozási szempontból egészségtelennek vélt élelmiszereket (kóla, chips, csokoládé) élelmiszer-biztonsági szempontból tartották kockázatosabbnak az olyan, valódi kockázattal bíró élelmiszereknél, mint a darált hús vagy a nyers tojás.
Dátum és összetevők
Arra a kérdésre, hogy minek kell szerepelnie az élelmiszer csomagolásán, a legtöbben a lejárati dátumot emelték ki, ezt követte az összetevők listája, a származási hely feltüntetése, majd a tápanyag-összetétel és energiatartalom jelölése. A fentieknél kevesebben említettek olyan információkat – a termék nevét, a gyártót, a forgalmazót, az előállítás dátumát –, amelyek segítségével egy esetleges élelmiszer-biztonsági veszély észlelésekor azonosíthatók lennének a termékek. A kutatásban szó esett a hűtőszekrény optimális működési hőmérsékletéről, illetve az ételben esetlegesen jelen lévő kórokozók leghatékonyabb elpusztításáról – utóbbival kapcsolatosan a kitöltők többsége helyesen a sütést jelölte meg.
A tudásátadás sikeressége érdekében a kutatók nélkülözhetetlennek tartják az élelmiszer-biztonsági területen alapos ismeretekkel felvértezett pedagógusok bevonását, illetve egy eredményesen alkalmazható oktatási eszköztár kifejlesztését is.
KM