Életstílus

2019.03.31. 13:55

A bőrünket is fel kell készíteni a tavaszra!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden bőrápolási rutin legelső lépése, hogy az arcbőrt meg kell tisztítani.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden bőrápolási rutin legelső lépése, hogy az arcbőrt meg kell tisztítani.

A tavasz a megújulás időszaka, és ez éppúgy igaz az időjárásra, mint a bőrünkre. A hideg tél idő után más kezelést, hidratálást igényel a bőrünk. A legfontosabb tudnivalókról dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük.

– Minden bőrápolási rutin legelső lépése, hogy az arcbőrt meg kell tisztítani, ugyanis a pórusokban lévő szennyeződés gátolja a hatóanyagok felszívódását. A téli igénybevétel után érdemes valamilyen gyengéd tisztítást alkalmazni, ami nem von el túl sok nedvességet bőrünktől. A hámlasztással már az elhalt hámsejteket is eltávolítjuk. A pórusok így felszabadulnak, ami növeli a vérkeringést és ösztönözheti az új bőr termelését – mondja a szakember.

Másfajta hidratálás

Tavasszal érdemes bőrápoló készítményt is váltani, hiszen a téli időszakban másfajta hidratálásra volt szüksége a bőrünknek. A könnyedebb krémekre kell átállni, és egyre inkább figyelembe kell venni a fényvédő készítmények használatát is.

– Ennek már márciustól van értelme, azok pedig fokozottan vigyázzanak erre, akik fényérzékenyek, legyenek óvatosabbak a kismamák, az érzékenyítő gyógyszert (antibiotikumok, idős korban szedett vérnyomáscsökkentők, pszichiátriai gyógyszerek) szedők. Ezek annyira érzékennyé teszik a bőrt a fényre, hogy már a májusi első napfény hólyagosra égetheti a bőrt – sorolta a bőrgyógyász. – A tűző nap pigmentfoltokat hozhat létre, elsősorban a kismamáknál, fogamzásgátlót szedő fiatal nőknél. Akinek az arcán bőrsérülés van, pattanásos az arcbőre, könnyebben pigmentálódhat egy-egy gyulladt terület. A nap a ráncok kialakulásához is hozzájárul, már csak ránctalanító céllal is célszerű a nappali krémet a bőrtípusának és igényeinek megfelelő fényvédőre cserélni.

– Bőrünk állapotát alapvetően befolyásolja, hogy helyesen táplálkozunk-e és elegendő folyadékot iszunk-e. Az egészséges, vitaminokban és rostban gazdag táplálkozás és a napi másfél-két liter folyadék (víz, zöld tea) nélkülözhetetlen az egészséges bőr számára. Tavaszra a vitaminkészletek is kiürülnek, a bőrnek nagyon fontos a C-vitamin mint antioxidáns, és nemcsak bőrkárosodás ellen jó, de a ránctalanítást is segíti. Fontos az A-vitamin megfelelő szintje, éjszakára válasszunk retinoltartalmú krémeket, szérumokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!