Nyíregyháza

2020.03.14. 07:00

Két hónappal a műtét után már versenyzett az extrém sportoló

Januárban még sérvvel operálták, két hónappal később pedig részt vett a bükki terepfutóversenyen.

Belus Tamás (középen) elégedett az évadnyitó futásával

Fotó: Bükki Kilátások Hard

Kemény fából faragták Belus Tamást, akit tavaly az év extrém sportolójának választották Nyíregyházán. Január elején még sérvvel operálták, és már a lábadozás közben azon járt az agya, hogyan szedi majd a lábát hegyen-völgyön.

Erős volt a mezőny

– Nem tudhatod, hogy tél lesz vagy tavasz – ez a jelmondata a Bükki Kilátások Hard futóversenynek, ami hagyományosan az év egyik első fontos terepfutó-megmérettetése.

Ezen vettem részt, és jelentem, a felépülésem után sikerült visszatérnem

– említette Be­lus Tamás. A Bükki Kilátások Hardot nyolc éve rendezi meg az Egri Spartacus Sportegyesület, és a verseny egyúttal a Bükk Trails négyrészes terepfutó-sorozat első állomása is.

A Bükkben szinte minden lépésre oda kellett figyelni | Bükki Kilátások Hard

– Ezúttal három távon indulhattak a futók. A 65 km-es Hard az egyik kedvenc bükki útvonalam, az idei lett volna az ötödik teljesítésem. A sérvműtétem és a verseny előtt napokig hulló bőséges csapadék miatt végül nem kockáztattam, és az eredeti terveimmel ellentétben a 35 kilométeres, 1350 méter szintemelkedésű Fun Run elnevezésű futamon indultam el.

A futás nagyon jól ment, a nevéhez méltóan tényleg Fun lett.

– Annak ellenére, hogy ez a „rövid” táv egyáltalán nem fekszik nekem, sikerült a nagyon erős mezőnyben a legjobb tíz futó között beérnem, nyolcadik lettem a 3 óra 30 perces idővel.

A rajtnál sem derül ki a táv

– Természetesen még óvatos voltam, különösen a technikásabb, sarasabb lejtőkön, de nagyon elégedett vagyok, mert most először mindenféle fájdalom nélkül tudtam a versenytempómban futni. Úgyhogy végre kezdődhet a felkészülés érdemi része a nyári hosszú versenyekre!

A szervezők felidézték a tavalyi eltévedését | KM-ARHÍVUM

Már csak egy hónap a Black Hole Ultráig, ahol a táv 50 és 120 km között lesz.

Hogy pontosan mennyi, azt a rajtnál sem tudják még. Május végén az Ultra-Trail Hungary (112 km, 4200 m szintemelkedés) következik, július elején a Val d’Aran a soros a Pireneusokban (162 km, 10 500 m szintemelkedés), augusztus végén a TDS esedékes az Alpokban (145 km, 9200 m szintemelkedés), októberben pedig a lengyel Lemkowyna Ultra-Trail (100 km, 3800 m szintemelkedés) szerepel a naptárában.

Borítóképen: Belus Tamás (középen) elégedett az évadnyitó futásával | Fotó: Bükki Kilátások Hard

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!