képzett csalók

2020.11.09. 20:00

Álarcban, hamis profillal csalnak

A közösségi oldalak kamuprofiljai megkárosíthatják a jóhiszemű felhasználókat.

A közösségi oldalakról érkező csábító ajánlatok mögött sokszor átverések húzódnak

Fotó: illusztráció: pixabay

Pénzt, bankkártya adatokat, de akár intim felvételeket is kérhetnek tőlünk a csalók az interneten, rendkívül képzettek, hogyan verhetik át az óvatlan embereket. A hamis profiloknak bármelyik korosztály áldozatul eshet: például fiatal lányokra vadásznak modellmunkát ajánlva nekik, az idősebbektől pedig pénzt csalnak ki leginkább.

Érdemes átböngészni a közösségi oldalaink biztonsági beállításait is, ha privát üzemmódba kapcsoljuk az Instagram-fiókunkat, azzal máris megnehezítjük az áldozatokra vadászó kamuoldalak dolgát.

A közelmúltban az Origo is megírta azt a világsajtót is bejárt esetet, amikor egy fiatal angol lányt az Instagramon megkereste egy „fehérneműcég képviselője”, és modellmunkát ajánlott neki: ehhez azonban egy internetes válogatón kellett részt vennie, ahol azt kérték, vegye le az összes ruháját. Amikor egyre furcsább instrukciókat kapott, gyanússá vált neki a virtuális casting, és kikapcsolta a hívást. A helyi hatóságok szerint a lányról készült felvételek akár pornóoldalakon is feltűnhetnek majd.

Gyanakodni kell

– Sajnos nincs olyan szoftver, amelyekkel kiszűrhetjük a hasonló megkereséseket, így csak annyit tehetünk, hogy figyelünk az árulkodó jelekre – mondta el lapunknak Ta­nyiné dr. Kocsis Anikó, a Nyíregyházi Egyetem Matematikai és Informatikai Intézetének docense.

– Amikor hangzatos ígéretekkel teli ajánlatokat kapunk egy közösségi oldalon, mindig próbáljunk meg utánajárni, hogy az illető valóban alkalmazott-e annál a cégnél, amelynek a nevében megkeres minket, például árulkodó lehet az e-mail-címe is. Amennyiben úgy látjuk, hogy a másik fél csak megpróbál kicsalni tőlünk valamit – esetünkben intim felvételeket, de akár pénzt vagy bankkártyaadatokat is kérhetnek a csalók –, a profilt azonnal jelenthetjük a közösségi oldalon.

Tanyiné dr. Kocsis Anikó szerint a kamuprofiloknak számos jelük lehet, például gyanúra adhat okot, ha a kecsegtetőnek tűnő ajánlatot egy mindössze néhány napja létrehozott oldaltól kapjuk. Az ismerősök száma és összetétele is árulkodó lehet: ha azt látjuk, hogy a profil rengeteg – akár több ezer – felhasználót követ, és csak és kizárólag fiatal lányokat, akkor ebből is következtethetünk arra, hogy a „modelleket keresünk” szöveg csak átverés.

Képzett csalók

– A kamuprofiloknak bármelyik korosztály áldozatul eshet, erről személyes tapasztalom is van – tette hozzá.

– Néhány évvel ezelőtt az Instagramon írt nekem egy magát amerikai üzletembernek valló férfi, és mivel szerettem volna gyakorolni az angol nyelvet, válaszoltam az üzeneteire. Azonban egy rövid internetes keresgélés után hamar kiderült, hogy a sajátjai helyett egy fotómodell fényképeivel készítette el a profilját, majd egyszer csak előadott egy történetet, miszerint otthon hagyta a bankkártyáját, és egy afrikai ország repülőterén ragadt, majd pénzt kért. Amikor nemet mondtam, bevetette a „pszichológiai hadviselést”: olyan üzenetekkel bombázott, miszerint szívtelen vagyok, ha megtagadom egy embertársamtól ezt a minimális segítséget.

A csalók rendkívül képzettek ilyen téren, így nagyon óvatosnak kell lennünk: akár a jó szívünkre építve akarnak pénzt szerezni tőlünk, akár hízelgéssel és az önbizalmunkat célozva fotókat vagy videófelvételeket kérnek, ne dőljünk be nekik!

– Érdemes átböngészni a közösségi oldalaink biztonsági beállításait is: például ha privát üzemmódba kapcsoljuk az Instagram-fiókunkat, azzal máris megnehezítjük az áldozatokra vadászó kamuoldalak dolgát.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!