Nagyvilág

2008.11.27. 09:54

Gazdátlan a nevickei vár

<p>Kárpátalja – A páratlan történelmi értéket képviselő Ungvártól néhány kilométerre lévő nevickei vár az enyészeté lehet: mint kiderült, a várnak jelenleg nincs gazdája.</p>

A 12. században épült, s a régióban egyedülálló építészeti műemlék viszonylag épen vészelte át az évszázadokat, s turisztikai látványosságnak sem utolsó, most mégis aggódnunk kell érte – írja a Kárpátalja c. hetilap.

Akadnának ugyan nemzetközi alapítványok, amelyek készek volnának pénzt áldozni a vár rendbetételére, múzeummá alakítására, ám az a probléma, hogy nincs kivel megkötni az erről szóló megállapodást - állítja Olekszandr Dzembasz régész, a Nevickei Vár Társadalmi Egyesület vezetője. Szerinte a műemlék ma nincs sem az ungvári járási, sem a helyi községi önkormányzat kezelésében – azaz tulajdonképpen gazdátlan.

Megfelelő múzeum híján a régészek által a vár területén eddig előkerült páratlan anyag bemutatására sincs egyelőre lehetőség. Az ásatásokat és tereprendezési munkálatokat egy ideje egyébként kizárólag önkéntesek végzik. Ha munkájukat meg kellett volna fizetni, az már legalább másfél millió hrivnyába került volna – áll a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség lapjában.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!