Nagyvilág

2016.01.14. 17:47

Hősök voltak a Kárpátaljai turistaszállóban randalírozó fegyveresek

Ukrajna - A szélsőséges ukrán hazafiak és nacionalisták szerint jogosan alkalmaztak erőszakot a kárpátaljai sítelepen történt incidens főszereplői.

Ukrajna - A szélsőséges ukrán hazafiak és nacionalisták szerint jogosan alkalmaztak erőszakot a kárpátaljai sítelepen történt incidens főszereplői.

Az ukrán nacionalista mozgalmak kárpátaljai szócsöveiként számon tartott hírportálok szerint nem elkövető, hanem áldozat a Jobb Szektor fegyveres szárnyának öt katonája, akik fegyveres összetűzésbe keveredtek a minap a Drahobrat (Ikerhavas) egyik üdülőjének éttermében. A híradások fogalmazása szerint az eltávozáson lévő fegyveresek jogosan akarták megrendszabályozni a donyecki bejegyzésű vállalkozás által üzemeltetett intézmény személyzetét.

A radikális szervezettel szimpatizáló kiadványok szerint tarthatatlan, hogy a szálló előszeretettel fogad „szeparatista” vendégeket, akik Ukrajna oroszok lakta vidékeiről – többek között Odesszából – jönnek síelni a Kárpátokba. A Zakarpattya Online hírportál szerint például igazán elvárható lett volna, hogy a zárás után betoppanó „hősök” a harctéren kivívott respektjükhöz méltó kiszolgálást kapjanak.

A fegyvereikkel hadonászó, azokat több ízben használó, és a személyzet, illetve a biztonsági őrség tagjait tettlegesen bántalmazó „vendégek” egyike például a donyecki repülőtér egyik kiemelkedő védője volt. Rá azért tűztek ki vérdíjat a kelet-ukrajnai felkelők, mert megszámlálhatatlan szakadárt segített át a túlvilágra. Másikuk azzal vált hőssé, hogy az egyik visszafoglalt városban ő tűzte ki az ukrán lobogót.

Az érvényben lévő tűzszüneti egyezmény folytán szabadságolt önkéntes fegyveresek zöme nem tud mit kezdeni magával a békés hátország civil közegében. Egy pszichiáter a Kárpáti Igaz Szó-nak nyilatkozva elmondta, hogy az ATO-ban (terrorellenes műveletekben) részt vett emberek zöme poszttraumás stressz szindrómában (PTSB) szenved. Ennek kezelésére azonban Ukrajnában nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek. A leszerelt vagy szabadságolt katonák a békés hátországban is azt képzelik, hogy annak van igaza, akinél a fegyver van.

A drahobrati üdülő éttermében randalírozó jobb szektorosokat előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A dühöngő fegyveresek megfékezése során alkalmazott fizikai kényszer során mindannyian megsérültek. Ketten közülük a kórházi ágyban, hárman pedig a vizsgálati fogház celláiban várnak a bírósági ítéletre.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!