Helyi közélet

2016.07.19. 16:48

Sikeres volt a „PET-kalózkodás” - 45 ezer műanyag palacktól tisztult meg a Tisza

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A PET Kupa célja, hogy a lehető legtöbb eszközzel felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére, a legénység pedig minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A PET Kupa célja, hogy a lehető legtöbb eszközzel felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére, a legénység pedig minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból.

A résztvevők monitorozzák az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó „hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra.

A „PET-kalózkodás” távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack­áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Újabb rekordok

– A kezdeményezés elérte célját és újabb rekordokat döntött: 65 köbméternyi hulladékot, azaz több mint 45 ezer műanyag palackot és egyéb anyagot gyűjtöttünk össze. A Szatmárcseke–Tiszamogyorós szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtunk és rögzítettünk egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás, a Trash Out segítségével, amiből 21 helyszínt sikerült megtisztítanunk – számolt be lapunknak az eredményekről Hankó Gergely, a PET Kupa egyik szervezője és hulladékgazdálkodási szakértője.

Partnerként vettek részt

Az idei rendezvény másik főszervezője Szabó Csaba, a Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület elnöke volt.

– A PET Kupa 2013-as indulása óta mi adjuk a vízimentő-felügyeletet a hajózáshoz. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén partnerként vehettük ki részünket az előkészületekből és a szervezésből – mondta a vízi mentő, aki szerint jó érzés egy tisztább Tiszát hagyni magunk mögött.

Mintát vettek a vízből

A szennyezett területről és a vízből a mintavételt a Wessling Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszer-biztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. munkatársai végezték el. A vízminta a folyó pillanatnyi állapotát mutatja, az üledékminta azonban hosszabb időtartamról szolgálhat információval, hiszen sok szennyezőanyag kötődik az iszapszemcsékhez, és azokkal kiülepedve feldúsul az üledékben. Az átfogó eredményekre ugyan még várni kell, de az már most bizonyos, hogy ez a nagy mennyiségű műanyag megmutatkozik a mintákban.

– Az ártéri erdőkben fenn­akadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ott pedig nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya-sugárzás következtében itt jönnek például létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok – világított rá lapunknak a probléma komolyságára Szunyogh Gábor, a Wessling munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában