Helyi közélet

2016.10.20. 11:49

Hamarosan itt az influenzaszezon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Közelednek az őszi-téli betegségek, így október 3-ától Magyarországon is megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Közelednek az őszi-téli betegségek, így október 3-ától Magyarországon is megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat.

Az idei szezonban 1380 háziorvosi és gyermekorvosi praxishoz tartozó (2,2 millió) lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaaktivitást – tudatta az Inforádió.

Fejfájás, láz

A 40. héten összesen négy influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai ellenőrzésre, de egyiküknél sem igazolták az influenzát. A járvány általában decemberben jelenik meg Magyarországon, és egészen márciusig tart.

– A betegség ellen lehet védekezni – hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa, Csohán Ágnes.

A rizikócsoportba tartozók az idén is térítésmentesen kapják meg az influenza elleni védőoltást, a vakcinák körülbelül másfél hét alatt jutnak el valamennyi háziorvoshoz, tehát október 26-a után már érdemes keresni. A védettség megközelítőleg két hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart. A kórokozó változékonysága miatt évente új vakcinát állítanak elő, és az oltást is minden esztendőben meg kell ismételni. Az oltást követően csak ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, mint láz, fejfájás. Helyi reakciók (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy húsz százalékánál jelentkeznek, de egy-két napon belül elmúlnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában