Farkasok nyúlcipőben

Akt.:
Farkasok nyúlcipőben
© kép: getty images
Dughatjuk homokba a homlokunkat, attól még aligha tisztul ki a fejünk. Minden eddiginél durvább a mérleg: 4725 határsértőt fogtak el a rendünk őrei péntektől vasárnapig. A kerítés épül, a biztonságérzet romokban hever. Jönnek-mennek ezerrel a mélységükből feltörve, folyosónak használva az országot, holott ez mindennek a teteje. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Szabolcs-Szatmár-Beregben vajmi keveset érzünk a globális menekültválságból, az áldatlan állapotokat viszont rossz nézni. Mivel nem az egész országot kerítik be, van kiskapu, lesz a rés a pajzson, aki mindenáron be akar lépni, megtalálja a csatornát másfelől.

Jason Buzi, a kaliforniai Szilícium-völgy ingatlanmogulja amondó: új országot kell létrehozni annak a 60 millió embernek, akik jelenleg menekültként szegény országokban nehéz körülmények között tengődnek. A Refugee Nation (menekült ország) terve nyilvános, és bár abszurd, saját honlapon (www.therefugeeproject.org) tart ijesztő tükröt elénk. Elképzelem, amint az utópisztikus nemzet lakója nem érzi jól magát a bőrében, és menekül a menekültek közül. Hogy ez őrült jövőkép? Már az téboly, ami most van.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés