Féltem a szakmát

Féltem a szakmát
© Illusztráció: theguardian.com
Minél jobban fejlődik a számítástechnika, annál nagyobb annak a veszélye, hogy nem lesz szükség dolgozó emberekre. Nemrég ugyanis bejelentették, hogy lassan már az újságcikkeket is okos szoftverek fogják írni. Arra, hogy az egész már nincs is olyan távol, a Yahoo internetes portál szolgáltatja a legjobb bizonyítékot. Matyasovszki József jegyzete.

Ott már 2012 óta használnak olyan robotokat, amelyek konkrétan sporteseményekről tudósítanak. Mindjárt eszembe is jutottak a saját kollégáim, akik – mint ahogy más napilapoknál –, rendkívül fontos szerepet töltenek be, s ők a leginkább közkedveltek az olvasók körében. Aligha örülnének, ha egy „vacak” program miatt el kellene veszíteniük a munkájukat.

A szakemberek persze megnyugtatnak: mindez nem holnap fog bekövetkezni, attól még távol áll a technológia, hogy a szavak jelentését is megértse. Persze ami késik, nem múlik. A fejlesztők már azon is törik a fejüket, hogy aki a hírportálokon rákattint egy cikkre, személyre szóló tartalmat találjon, vagyis mindenkit más-más szöveggel „etetnek” majd. Ez mind szép, csak nehogy akkor kapjunk észbe, amikor már eldönteni se lehet, hogy hús-vér emberrel van dolgunk, vagy csupán egy gép osztja az észt.

Matyasovszki József
hirdetés