Helyi közélet

2015.11.11. 16:33

Lázár: élhető és szerethető vidéket kell létrehozni

Kemecse - A kormánynak kötelessége olyan életfeltételeket teremteni minden magyar településen, hogy az oda születő emberek azt érezzék, érdemes ott leélni az életüket - mondta Lázár János szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, az új városháza átadásán.

Kemecse - A kormánynak kötelessége olyan életfeltételeket teremteni minden magyar településen, hogy az oda születő emberek azt érezzék, érdemes ott leélni az életüket - mondta Lázár János szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, az új városháza átadásán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a vidéki képviselő-testületek, a polgármesterek, a megválasztott és a térséget szolgáló országgyűlési képviselők küldetése az, hogy mindenki számára olyan élhető és szerethető helyeket hozzanak létre, amelyek biztosítják a boldogulás lehetőségét is.

"Ehhez több évtizedes lemaradást, hiányokat, elmaradást, munkahelyeket kell pótolnunk, létrehoznunk, és az itt alkotni vágyókat és értéket teremtőket kifejezetten támogatnunk" - fogalmazott a miniszter.

A város fejlődésére kitérve Lázár János azt mondta, az elmúlt négy évben a kormány és a helyi vezetés közös munkája több milliárd forinttal segítette a kisváros működését és boldogulását. Az önkormányzat adósságának átvállalása, de sokkal inkább az ide hozott fejlesztési forintok remélhetőleg képesek lesznek megteremteni egy olyan élet feltételeit, amely a biztos és kiszámítható jövőt jelentheti minden helyi ember számára - mondta.

A Kemecsén felépítendő börtönnel kapcsolatban Lázár János azt mondta, egy ekkora állami intézmény - funkciójától függetlenül - jó példa arra, hogyan lehet vidéki települések előtt olyan állami beruházásokat megnyitni, amelyek munkahelyeket jelentenek.

"Nekünk az a kötelességünk, hogy a beruházásainkkal, a támogatáspolitikánkkal, a vállalkozók helyzetbe hozásával, a munkahelyek megteremtésével megpróbáljunk egy ajánlatot tenni" - hangsúlyozta a tárcavezető. Lázár János szerint ez az ajánlat ugyan sokára és nehezen tud versenyképes lenni Nyugat-Európa béreivel, de azzal, hogy a város, az önkormányzat és a közösség hogyan fogadja be és hogyan tartja meg az itt élőket, milyen lehetőséget ad a boldogulásukra, mérlegelési szempontot ad a maguk és gyermekeik boldogulásáról dönteni kényszerülő embereknek.

Nem mindegy, milyen körülmények között éljük le az életünket, ennek jegyében támogatunk minden olyan polgármestert Szabolcs-Szatmár-Beregben, akik az itt élőkkel összefogva jobbá és komfortosabbá szeretnék tenni településüket - húzta alá a miniszter.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt huszonöt évben a közélet területén csak a város- és községházák, illetve a képviselő-testületek és a polgármesterek tudták növelni azt a bizalmat, amit 1990-ben az első demokratikus választáson kaptak, és - különböző választásokkal megerősítve - azóta is élvezik azt. A következő idők nagy kérdése az lesz, hogy a városházán elérhető szolgáltatásokkal hogyan lehet egyszerűbbé és élhetőbbé tenni az emberek életét - tette hozzá.

Lázár János az eseményen bejelentette, hogy 260 millió forintos kormányzati támogatásból járási hivatal épül Kemecsén, további 600 millió forintot pedig egy sportcsarnok létrehozására fordítanak.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az átadáson emlékeztetett arra, hogy a Nyíregyháza közelében fekvő kisváros 2005-ben nyerte el a városi címet, a település azóta kimagaslóan építkezik azért, hogy a rangjához méltó körülményeket teremtsen az itt élők számára.

A több mint 360 millió forintos támogatásból felépített új városháza jól jelzi és megerősíti Kemecse térségi szerepét is - jelentette ki Seszták Miklós, megjegyezve, az elmúlt öt évben 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a városban.

Lipők Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a beruházás száz százalékban hazai és uniós támogatásból valósult meg, az önkormányzat további mintegy 30 millió forintos önerejéből pedig rendezték az épület körül fekvő zöldterületet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában