Hajdú-Bihar

2013.04.04. 14:36

Szokatlanul csendes a debreceni Nagyerdő

Debrecen - Más években ilyentájt, április elején már zöldell a debreceni Nagyerdő és énekes madarak dala töri meg a téli csendet. Most azonban csak elvétve hallani madárdalt. Ennek okáról a Hortobágyi Nemzeti Park madárászát kérdeztük.

Debrecen - Más években ilyentájt, április elején már zöldell a debreceni Nagyerdő és énekes madarak dala töri meg a téli csendet. Most azonban csak elvétve hallani madárdalt. Ennek okáról a Hortobágyi Nemzeti Park madárászát kérdeztük. A szakember elmondta, hogy a tartós hideg és a sok eső miatt az élővilág tíz napos, kéthetes késésben van. Jelenleg elsősorban azokat a költöző madarakat lehet nálunk megfigyelni, amelyek nyáron tőlünk északabbi tájakon élnek. Így például erdei szürkebegyeket, barátposzátákat, heringsirályokat és különböző rigóféléket látni.

Szilágyi Attila úgy fogalmazott, hogy a mi madaraink zöme, például a fecskék még délebbre várják az idő jobbra fordulását. Azok a költőzőmadaraink, amelyek már megérkeztek most viszont nehéz helyzetbe kerültek, mert kevés táplálékot találnak. A legnagyobb gondban a rovarevők és a fehér gólyák vannak. A tápláléklánc tetején álló ragadozó madarak helyzete sem könnyű, mert a sok elöntött terület miatt a megszokottnál kisebb számban jutnak rágcsálókhoz, hüllőkhöz. Ugyanakkor szerencsére tömeges madárpusztulást nem tapasztalnak. A szakember ezzel együtt arra kéri a madárbarátokat, hogy helyezzenek ki etetőket, amelyeket folyamatosan töltsenek fel madárcsemegékkel.

HBN. O.Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!