Nagyvilág

2010.11.29. 17:00

Sem Spanyolország. sem Portugália nem kért segítséget az IMF-től

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfői közlése szerint sem a spanyol, sem pedig a portugál kabinet nem kért pénzügyi segítséget a szervezettől. "Egyik ország sem kezdeményezett velünk tárgyalásokat" - fogalmazott John Lipsky, az IMF első ügyvezető-igazgatóhelyettese.</p>

Hozzátette: mindkét ibériai állam különböző intézkedéseket jelentette be. Lisszabon pedig már el is fogadta a 2011-es költségvetést. A nemzetközi pénzpiacok csak magasabb kamat mellett hajlandóak spanyol és portugál adósságba fektetni - kockázatosnak tartják ugyanis a két országot. Az eurózóna tagállamai közül először Görögország szorult nemzetközi segítségre, majd néhány napja Írország is. Elemzők szerint Lisszabon és Madrid is uniós vagy IMF segítségre szorulhat a gazdasági nehézségek miatt.

Portugália pénteken azt közölte, hogy képes finanszírozni szükségleteit. Spanyolország pedig kizárta annak lehetőségét, hogy az írekhez hasonló segítségre lenne szüksége. Ezután rögtön megugrottak a kamatok, amelyekkel Madrid hitelhez juthat a nemzetközi pénzpiacokon. Jose Luis Zapatero kormányfő azt is bejelentette, hogy kabinetje "kész felgyorsítani a gazdasági reformokat", ha arra szükség van.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!