Mi lesz az itthon maradókkal?!

Debrecen - Az egyetemi polgárok a 2010-es állapotok visszaállítására szavaznak.

Debrecen - Az egyetemi polgárok a 2010-es állapotok visszaállítására szavaznak.Jövő kedden tartanak tiltakozó megmozdulást a Debreceni Egyetem polgárai (hallgatói, oktatói, dolgozói), azért csak akkor, mert a helyi hallgatói önkormányzat elnöke, Körösparti Péter közlése szerint a demonstrációt három munkanappal korábban be kell jelenteni, s ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenben szabálykövetőek maradjanak.

A hallgatói önkormányzat által szervezett szerda esti egyetemi fórumon – amely az előzetes közlések szerint a tiltakozás formáját volt hivatott egyeztetni-kijelölni –, közel ezren vettek részt, de a szónokokon kívül maguk az érintettek egy-két hozzászólástól eltekintve nem szólaltak fel. Megszavazták ugyanakkor – ami csöppet sem meglepő – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának hat pontos követelését, mely lényegében visszacsinálna a második Orbán-kormány felsőoktatás területén tett megszorításait. Így eltörölnék a hallgatói szerződés intézményét, visszaállítanák a 2010-es keretszámokat, továbbá minden tudományterületen biztosítanának állami finanszírozású helyeket.

A fórum talán legérvényesebb és legnagyobb tapsot kapó kijelentése dr. Balogh László Leventéhez (Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete) fűződik, aki kíváncsi volna arra, miként működhetne önfinanszírozó felsőoktatás a szerény anyagi helyzetű Kelet-Magyarországon, s mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik a nehézségek ellenére pont nem elmennének, hanem itthon maradnának. HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!