Nyíregyháza

2020.04.23. 11:30

Félbeszakadt a jogosítványszerzés a járványhelyzet miatt? Mutatjuk, ki mire számíthat

A nyíregyházi Sprint Autósiskola oktatója fontos kérdésekre ad választ a témában.

rpt

Fotó: Nagy Emese

A járvány megfékezését és az emberek egészségének védelmét szolgáló kijárási korlátozás az oktatók munkába járását nem korlátozza, viszont azt, hogy a tanulók részt vegyenek a képzésen, igen. De mi a helyzet a folyamatban lévő tanfolyamokkal és befizetett díjakkal?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. március 19-étől visszavonásig felfüggesztette a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit.

A befizetett vizsgadíját senki sem veszíti el, minden érintett, a vészhelyzet elhárítását követően, díjmentesen vehet majd részt a most lemondott vizsgákon – olvasható a KAV honlapján.

Jogszabályi határidők

– A jelenleg érvényes jogszabályok szerint az elméleti tanfolyam megkezdésétől számítva 9 hónapja van a tanulónak, hogy közlekedési alapismereti vizsgán vegyen részt, 1 éven belül pedig sikeresen abszolválnia is kell azt, a KRESZ-vizsga után pedig 2 év áll rendelkezésére, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyen – tájékoztatott Nagy Emese.

A Sprint Autósiskola oktatójától megtudtuk: a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete kezdeményezte e határidők meghosszabbítását az Innoviációs és Technológiai Minisztériumnál, amire az alábbi válasz érkezett: „... Az intézkedés nyomán valóban előfordulhat, hogy egyes tanulók a képzés-vizsgáztatás területén jogszabályban rögzített határidőket nem tudják tartani, így akár a teljes képzés megismétlésére kényszerülhetnének. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tisztában van a problémával, előkészíti és megteszi a szükséges jogszabály-módosítási javaslatokat annak érdekében, hogy önhibáján kívül senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe, senkit ne terheljen indokolatlan többletköltség és időráfordítás”– olvasható a SZAKOE hírportálján.

Online tanfolyam

– A kijárási korlátozás nem teszi lehetővé a tanuló számára, hogy kontakt tanórán vegyen részt, így a vezetési órák szünetelnek.

Aki ebben az évben szerette volna megszerezni a jogosítványát, annak az E-learning KRESZ tanfolyamot javaslom, ahol online formában jelentkezhet és végezheti el az elméleti képzést.

– A tanuló 180 napig vagy 75 óráig férhet hozzá a tananyaghoz, de ez igény szerint hosszabbítható. Ezzel az otthon töltött időt is hasznossá lehet tenni – tette hozzá Nagy Emese.

Újra a volán mögött

– A vizsgáztatás újraindulása után autósiskolánk a tanfolyam elvégzésének időrendi sorrendjében fog a tanulóknak vizsgahelyet igényelni, tehát azok, akik korábban elvégezték a tanfolyamot, valószínűleg korábbi időpontban is tudnak vizsgázni. Autósiskolánk tanulói az eddig befizetett összegeket nem veszítik el és azon a ponton tudják folytatni a képzést, ahol abbahagyták – tájékoztatott Nagy Emese.

– Amikor a járványügyi korlátozásokat bevezették, sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk segíteni azon tanulóinknak, akik már a jogosítványszerzés gyakorlati szakaszába értek.

A gyakorlati oktatást nem tudjuk online pótolni, de úgy gondoltuk, hogy segítséget jelent, ha hetente néhány alkalommal 1-1 manőverezési feladatot, vagy közlekedési szituációt áttekintünk közösségi felületünkön.

– Reméljük, hogy ezeket az információkat rögzítik majd magukban a tanulók, és amikor ismét autóba ülnek, hasznosítani tudják.

Íme egy motoros oktató videó:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=a3gwqRYuveU&feature=emb_logo

Ezen kívül azt javasoljuk nekik, hogy mélyítsék a közlekedési alapismereti tudásukat is – mondta az oktató és hozzátette: bármilyen szakmai kérdésben szívesen állnak a tanulóik rendelkezésére online felületeiken. Remélik, hogy nem tart sokáig ez az időszak, s utána mindenki újult erővel folytathatja a vezetési óráit.

UL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában