Gazdaság

2013.10.07. 12:55

Mitől lesz jó a motivációs levél?

<p style="text-align: left"><strong>Egy rosszul megírt motivációs levél csökkentheti annak az esélyét, hogy az általunk kívánt állást megkapjuk. Egy, a közelmúltban végzett felmérésben kimutatták, hogy a munkáltatók 76%-a nem veszi számításba az aktuális pozíció kapcsán a hibásan megírt motivációs leveleket, legfeljebb adatbázisában raktározza el ezen pályázati anyagokat</strong>.</p>

Egy rosszul megírt motivációs levél csökkentheti annak az esélyét, hogy az általunk kívánt állást megkapjuk. Egy, a közelmúltban végzett felmérésben kimutatták, hogy a munkáltatók 76%-a nem veszi számításba az aktuális pozíció kapcsán a hibásan megírt motivációs leveleket, legfeljebb adatbázisában raktározza el ezen pályázati anyagokat.

Éppen ezért fontos, hogy kísérőlevelünkben minden apró részletre kellően odafigyeljünk. Kerüljük az általános hibákat! Megmutatunk néhány hibát, melyek elkerülésével egyre közelebb kerülhetünk a tökéletes motivációs levélhez.

A leggyakoribb motivációs levéllel kapcsolatos hibák elkerülése

Nevezzük meg az általunk megpályázott pozíciót!

A munkaerőtoborzásért felelős HR-es személyek általában egyszerre több pozícióra is keresnek jelölteket. Ezért fontos, hogy a megszólítás után pontosan nevezzük meg az általunk megpályázni kívánt állást.

Ne sablon levelet készítsünk!

A motivációs levél lényege, hogy személyes kontaktust létesítsünk az olvasóval. Mindegyik levelet személyre szabottan készítsük el és küldjük el a megfelelő céghez! Ez jelenti a megszólítást - igen is nyomozzuk ki, ki a cégnél a HR-es, és azt is, hogy a hirdetésben leírt elvárásoknak megfelelő szavakat, kifejezéseket használjunk, melyekből egyértelműen kiderül, hogy vettük a fáradtságot, hogy egyedi motivációs levelet készítettünk.

Ne ismételjük önmagunkat!

Ne írjunk le mindent, ami az önéletrajzunkban már benne van, inkább engedjünk mélyebb betekintést szakmai tapasztalatainkba, melyekről az önéletrajz nem tesz említést! Számoljunk be arról, hogy milyen eredményeket értünk el legutolsó munkahelyünkön, és hogyan oldottunk meg egy-egy nehéz, kihívást jelentő feladatot!

Miért szeretnénk ezt az állást?

Semmilyen körülmények között ne tegyünk említést arról, hogy a pénz, vagy az utazási lehetőségek motiválnak minket az állásra való jelentkezésben! Inkább azt erősítsük, hogy miben passzolunk mi a pozíció elvárásaihoz, illetve hogy a meglévő tapasztalatunkat hogyan tudnánk kamatoztatni sikeres bírálat esetén.

Tartsunk egyensúlyt az önbizalom és az alázat között!

Nyilvánvalóan, motivációs levelünkben alkalmasnak szeretnénk feltüntetni magunkat az adott pozícióra, de ha túl arrogánsnak látszunk, elveszíthetjük a munkáltató bizalmát: „Dobd ki az összes többi kísérőlevelet! Én vagyok a te embered!". Mutassunk lelkesedést és pozitív hozzáállást, de ne vigyük túlzásba.

Stílusjegyek

Az alábbi stilisztikai mutatókat érdemes szem előtt tartani, mikor motivációs levelet írunk:

Ne kezdjük úgy levelünket, hogy „Tisztelt Hölgyem / Uram" – derítsük ki a munkáltató nevét!Elsősorban azokat a készségeinket és tapasztalatainkat emeljük ki, melyeket a munkaadó keres!Levelünket egy erős bevezető mondattal kezdjük!A munkáról annak sajátos nyelvén beszéljünk!Hasonlítsuk össze a levelet egy kísérő levelél mintával!Ha elektronikus levelet írtunk, csatoljuk önéletrajzunkat, és győződjünk meg arról, hogy minden linkünk működőképes!Gondosan olvassuk végig levelünket, miután elkészültünk vele!

Mielőtt elküldjük

Olvassuk át levelünket és ellenőrizzük a helyesírást, mielőtt elküldjük azt! Majd tegyük meg újra! Kérjük meg az egyik családtagunkat vagy barátunkat, hogy olvassa át levelünket. Ugyanezt tegyük meg az önéletrajzunkkal is, mielőtt feltöltjük! Ha nyelvtani problémába ütközünk, keressünk útmutatót annak javításához!

Végül, küldjük ki saját magunknak a levelet, hogy ellenőrizni tudjuk a formátumot. Ha hibát találunk, javítsuk ki, majd olvassuk el újból – ugyanis könnyen figyelmen kívül hagyhatunk egy-egy hibát, és nem akarjuk egy elírás miatt tönkretenni a kemény munkánkat.

A motivációs levél lehet, hogy rövid dokumentum, de nagyon fontos. Képet ad rólunk a munkáltatónak, és érdekeltté teheti őt személyünkben és arra késztetheti, hogy önéletrajzunkat is elolvassa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!