Gazdaság

2017.12.23. 14:33

Magyarország, mint vízi nagyhatalom

Nem csak Európában van ez így, hanem a világviszonylati helyzetet tekintve is. Rengeteg folyó szeli át az országot, tavakban is bővelkedünk. Csaknem 10 000 vízfolyás és 4000 tó szerepel a nyilvántartásban.

Nem csak Európában van ez így, hanem a világviszonylati helyzetet tekintve is. Rengeteg folyó szeli át az országot, tavakban is bővelkedünk. Csaknem 10 000 vízfolyás és 4000 tó szerepel a nyilvántartásban.

Nem a kereskedelmi szempontból számít jelentősnek, inkább a vízi turizmus miatt. Mivel a folyók mentén számos település létesült az idők folyamán, így ezek a területek fennmaradtak, lakott területként. Már az ókori Egyiptomban is a folyók mentén alakultak ki a városok, aminek az oka a víz nyújtotta számos lehetőség, például a hal, mint táplálék, és a víz, mint az öntözés feltétele és ivóvíz. Az öntözés révén a földművelés is kezdetét vette, amely újabb táplálékhoz jutatta az embert.

Ha a vízi turizmusra gondolunk, akkor a Balaton juthat eszünkbe, ugyanis ennek a hatalmas tónak köszönheti Magyarország a legnagyobb forgalmat, turistacélpontot. A nyaralások alkalmával rengetegen utaznak strandolni a Balatonra, töltenek el több napot egy közeli szállodában. Azonban nem csak ez az egyetlen lehetőség adódik a vízi szórakozásra, mivel országunkat két hatalmas folyó, a Duna és a Tisza is átszeli, belőlük pedig kisebb folyók ágaznak szerte, lehetővé téve a vízi közlekedést. Akármelyik folyón is hajókázunk, nagyon híres településeknél köthetünk ki utunk során. Persze a tóparti falvakról sem érdemes megfeledkezni, hiszen itt is remek kikapcsolódás lehet egy egész napos horgászat. A vizek közelében számos kemping épül, ezzel remek lehetőséget adva a szórakozásra, a strandolási lehetőségek mellett a tábortűz kellemes élménye is egyaránt megadatik. De a fürdőzés egyik kellemes, relaxációs változata is bővelkedik hazánkban, hiszen gyógyvizek, termálvizek egyaránt gazdagon csörgedeznek a felszín alatt is.

Rengeteg város van, ahová érdemes ellátogatni hazánkban. Tatán nagyon szép tó, az Öreg-tó terül el a város közepén, ezzel remek csónakázási lehetőséget nyújtva. A Bánki-tó északi részén egy nagyszerű wellness szálloda található, ahol a nők kényeztethetik magukat, a tóparton pedig a férfiak horgászhatnak teljes csendben, pár sör kíséretében. Mivel a tópartnál fesztiválokat is tartanak, rock koncerteket, így a fiatalok is örömüket lelik Bánkon. Poroszló a Tisza-tóról, illetve a Tisza-tavi Ökocentrumról híres, ahol megtekinthetőek a tó bioszférájának tagjai. A Tisza folyó mentén számos nyaralási lehetőség nyílik, például Tiszafüreden, de a tiszavirágzás miatt is érdemes ellátogatni ide.  Duna, a másik hatalmas folyónk is rengeteg lehetőséget nyújt, a természeti kincsekben gazdag folyó menti városok, például Baja, ahol a halászatnak külön érdemes a bajai halászlé, amelyet fesztivál alkalmával bárki megkóstolhat. A gasztronómiai élményt gyarapítja a borkóstoló is például Tokajon. Orfűn mesterséges tavakat hoztak létre, amelyek horgászatra, és pár fürdőzésre is alkalmas.

Dunaújváros vízi közlekedéssel könnyedén elérhető, a várost kettészeli. Hajóállomása, révkikötője, ipari kikötője egyaránt van, ezzel bizonyítva a város hatalmas és sokoldalú vízi forgalmát. Már 1953 óta kajak és kenu versenyek kerülnek megrendezésre, de a komp révén vannak, akik hajóúton közlekednek a munkába. A dunaújvárosi álláslehetőségek bőséges kínálattal állnak rendelkezésre a munkát keresőknek, ezt most a DunaujvarosAllas weboldalra kattintva megtekintheti. Számos kiváló állással találkozhat, a Dunaújvárosi Egyetemen megszerezhető szakmák közül az anyagmérnök számára kínál rengeteg lehetőséget.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!