Gazdaság

2018.11.06. 10:33

25. tanév a Református Gimnáziumban, Nagyecseden

<strong><em>„A tanításnak célja a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és tiszta hitből fakadó szeretet” </em>(1Tim. 1,5.)</strong>

„A tanításnak célja a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és tiszta hitből fakadó szeretet” (1Tim. 1,5.)

Ez a Bibliai idézet fogadja az iskolába belépőket a nagyecsedi Ecsedi Báthori István Református Általános Iskola és Gimnázium épületében. Az itt tanító pedagógusok azért választották intézményük mottójának ezt az idézetet, mert úgy gondolják, hogy az annyira különböző diákokat csak sok-sok szeretettel, bizalommal és személyre szabott gondoskodással tudják egyformán keresztyén hitben nevelni és ugyanakkor korszerű műveltségi anyagot is közvetíteni feléjük.

Szeptember harmadikán a 25. tanévét kezdte meg az Ecsedi Báthori István Református Gimnázium Nagyecseden. 1994. szeptember elsején a nagyecsedi református nagytemplomban nyitotta meg a gimnázium az első tanévét. Hálás szívvel gondolunk vissza a magvetőkre, akik akkoriban elhatározták a református oktatás újraindítását Nagyecseden, hiszen az államosításig működött református iskola, amelynek alapját a Báthori család vetette meg.

Az évek alatt 273 diák kapott érettségi bizonyítványt nappali tagozaton, és ma már a nálunk végzett tanulók gyerekei tanulnak a 2012-ben indított általános iskolában. Mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a mi gimnáziumunk egy, a református értékeket közvetítő, a nemzeti értékeket, hagyományokat ápoló és továbbadó, családias légkörű intézmény, ahol a diákok ténylegesen második otthonuknak érezhetik az iskolát. Hisszük és valljuk, hogy a 15 éves korosztálynak még nagyobb odafigyelésre, irányításra van szüksége ebben a veszélyekkel teli világunkban. A helyes értékek megtalálásában és követésében, az útkeresésben a Bibliai tanítások mellett a pedagógusok személyes példaadása dominál.

Hogy milyen lehet itt tanulni, 4 évet ide járni? Válaszolják meg ezeket a kérdéseket a nálunk jelenleg 12. évfolyamot végző, érettségi, továbbtanulás előtt álló diákok:

- Ezt a gimnáziumot azért választottam, mert ez van a legközelebb, és ide járt az összes testvérem. A fele osztállyal az általános iskolában is osztálytársak voltunk, így könnyebb volt beilleszkedni. Az osztály létszám nem túl nagy, ami ideális, mert a tanárok többet tudnak foglalkozni egy-egy diákkal (pl.:megmagyarázza ha nem érted, vagy személyre szóló feladatot ad,). A tanárok segítőkészek és van, hogy elnézőek. Különböző programokon vehetünk részt, ami feldobja az egyhangú tanítási napokat (pl.: Kutatók éjszakája, versenyek, kirándulások). Átlagos szabályok vannak, amiket be kell tartani, vagy legalábbis megpróbálni. Összességében nagyon sokat kaptam és örülök, hogy ide járhattam/tok. (Gál Róbert 12. évfolyamos tanuló)

- Számomra ez az iskola nagyon sokat jelent, hiszen nagyon családias környezetben érezhetem magam. Egy pozitív csalódás volt, hiszen amikor ide jöttem es ezt mondhatom a többi osztálytársam nevében is nagyon féltünk az úgymond egyházi iskolától. Persze teljesíteni kell az egyházi elvárásokat, de nem mondható teljesíthetetlennek. Nagyon sok kedves embert ismertem meg itt, a tanárok is rendkívül kedvesek. Az osztályok pedig egy-egy iskolai rendezvény alkalmával nagyon hamar összekovácsolódnak. Annak ellenére hogy az iskolában csak egy-egy osztály van évfolyamonként senki nem érzi magát kirekesztve, hiszen mindenki ismer mindenkit. Egyetemre szeretnék jelentkezni, és ebben a suliban minden megkapok, hogy fel is vegyenek. (Verner Ferenc 12. évfolyamos tanuló)

Évről-évre, tanévről tanévre változnak az oktatást szabályzó rendeletek, amelyekkel minden oktatási intézménynek azonosulnia kell. 2020-tól már csak középfokú nyelvvizsgával lehet felsőoktatási intézménybe jelentkezni, ami plusz terhet jelent a diákok számára. A gimnázium emelt nyelvi óraszám mellett nyelvvizsgára felkészítő szakkörökkel és nyelvtanfolyammal készíti fel diákjait az újabb kihívásokra. A tanfolyamot a DEXAM nyelvvizsgaközpont nyelvtanárai tartják a gimnázium meghívására. Az iskola a nyelvtanfolyam díjával támogatja a diákok eredményes felkészülését. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a diákélet nemcsak a tanulásról szól. Minden tanévben külön szervezünk kulturális, szabadidős alkalmakat a gimnazista diákjainknak. Az idén nyáron egy egyhetes balatoni táborba vittük el őket, amitjövőre egy szintén egy hetes vándortábor követ. A kimagasló tanulmányi eredményt elért diákokat az elismerés mellett anyagi támogatásban is részesítjük 12. évfolyam végén. Ahhoz, hogy mindenki betekintést kapjon az iskolánk életébe, várunk minden kedves érdeklődőt a 2018. november 9-én megrendezésre kerülő nyílt napunkon, amikor személyesen találkozhatnak a nálunk tanuló diákokkal, beszélgethetnek a tanárokkal és az intézmény vezetőségével. A nyílt napra 7.45-perckor van gyülekező, az iskola ebédlőjében.

Végezetül névadónk, Ecsedi Báthori István fohászát helyezem mindenki szívére: „Új életre vezess Uram engemet …szentlelkeddel oktass, taníts mindvégiglen”.

Fodorné Nyiregyházi Edit

igazgató

Néhány fotó a 2018. október 6-ai szalagtűző ünnepségünkről:

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!