Nyíregyháza hírei

2013.03.20. 17:07

Felülvizsgálták a tiltó táblát

Őr, Jármi, Nyíregyháza - A KRESZ jogszabálya értelmében a mezőgazdasági vállalkozók munkájuk érdekében igénybe vehetik az utat.

Őr, Jármi, Nyíregyháza - A KRESZ jogszabálya értelmében a mezőgazdasági vállalkozók munkájuk érdekében igénybe vehetik az utat.Mint már beszámoltunk róla a „Tiltó tábla borzolja a kedélyeket” című írásunkban, értetlenül fogadták Jármi és Őr lakói, őstermelői, valamint a környező települések mezőgazdasági vállalkozói, hogy Jármi és Őr között a közelmúltban megépített felüljáró mindkét oldalára kihelyezték a lassú járművel behajtani tilos táblát. A lakosság értetlenkedéséhez felháborodás is társult, hiszen a tiltó táblák alapjaiban változtatták meg a környéken élők mindennapi életét.

A lakosság indulatos hangja meghallgatásra talált, s március 18-án, hétfőn a helyszínen nézte meg a gazdákkal együtt a kialakult közlekedési helyzet fonákságait több hatóság képviselője.

Szétküldik a jogszabályt

A helyszíni bejárás tapasztalatairól kérdeztük meg Dankó Andrást, a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségének igazgatóját. – A hétfői egyeztetésen részt vett a gazdák mellett a közútkezelő, a rendőrség és a közlekedésfelügyelet képviselője is. A szakemberek megállapították, hogy az útszakasz a KRESZ jogszabályainak megfelelően használható a lassú járművek számára is – kezdte lapunk tájékoztatását Dankó András. – Felvetődött a tábla levétele, de végül azt a közútkezelő szakembere nem javasolta arra hivatkozva, hogy a kerékpárosok nagymértékben akadályoznák a forgalmat.

A gazdák felvetették, hogy a KRESZ előírásai szerint szabályosan hajtanak át a felüljárón, azonban más megyebeli a rendőrök ennek ellenére mégis visszafordítják őket. Ígéretet tettünk arra, hogy a szóban forgó jogszabálymódosítást elküldjük a gazdáknak és a rendőrségnek is tájékoztatásul. Megállapodtunk a mezőgazdasági vállalkozókkal abban is, hogy 2-3 hónap múlva ismét egyeztetjük majd a tapasztalatokat, a közlekedési renddel kapcsolatos észrevételeket.

A 2011-es módosítás

Végül hadd idézzük fel a már sokat emlegetett 1/1975 (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. paragráfusának 2011-es kiegészítését. A 13a pont a következőt mondja ki: a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a mezőgazdasági erőgép vagy e járműből és pótkocsiból (vontatmányból) álló járműszerelvény vezetője - mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében - a tilalom ellenére behajthat, ha a munkavégzés helyének megközelítése érdekében ez elkerülhetetlen vagy egyéb útvonal választása 50%-ot meghaladó mértékű útvonal-hosszabbodást jelent, amennyiben a behajtás a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!