Nagyvilág

2010.11.19. 14:30

Tesztként szolgált a Namíbiában megtalált időzítő

<p>A biztonsági átvilágítások tesztjére szolgált az a bombának hitt időzítő szerkezet, amelyet Namíbiában találtak meg és egy Münchenbe tartó charterjáratra akartak feltenni - közölte pénteken a német belügyminiszter.</p>

Thomas de Maiziere hozzátette: azt nem tudni, hogy kik hajtották végre a tesztelést, amely miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket szerdán Németországban. A német rendőrség illetékesei megvizsgálták Namíbiában a bombának hitt csomagot, majd közölték, hogy egy amerikai cég által gyártott "teszt-bőröndről" van szó, amelyet átvilágítások tesztelésére szoktak használni.

Hat óra késéssel indult a gép

Azt sem tudni még, hogy kik akarták feltenni a csomagot az Air Berlin egyik charterjáratára Namíbia fővárosában, Windhoekben. A német belügyminiszter szerint "az a legfontosabb, hogy a csomag nem robbanószerkezet volt, és az nem jelentett veszélyt az utasokra." A német rendőrség csütörtökön közölte, hogy a gyanús csomag egy nejlonba csomagolt laptoptáska volt, és az átvilágítás után kiderült: a benne lévő elemek egy "detonátorhoz" és egy órához voltak rögzítve.

Az incidens miatt az Air Berlin gépe 296 utassal és tízfőnyi személyzettel a fedélzetén hat órával később indult el Münchenbe, ahová csütörtök reggel probléma nélkül megérkezett.

Németország épp szerdán növelte a készültséget repterein és pályaudvarain, mert állítólag "konkrét" információkat kaptak arról, hogy november végén terrortámadást terveznek Németországban. A német ZDF úgy tudja, hogy hat terrorizmussal gyanúsított személyt keresnek, aki már Európában lehetnek. Felmerült, hogy a támadások célpontjai a nemsokára nyíló karácsonyi vásárok lehetnek, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!