Hajdú-Bihar

2011.04.17. 20:04

Kevesebb az iskolákban az igazolatlan hiányzó

<p>Debrecen - Sok szülő számára még a családi pótlék megvonása sem elég fenyegető.</p>

Érezhetően javult az iskolába járási fegyelem szeptember óta – hallottuk a debreceni Csapókerti Általános Iskola igazgató-helyetesétől. Igaz, hangsúlyt helyeztek az alapos tájékozatásra: év elején nyomtatott ismertetőt kaptak a szülők, amelyen olvashatták a törvényi előírásokat és a rendszeres igazolatlan mulasztás következményeit. Ugyanezt kipostázták az úgynevezett figyelmeztető levelek mellékleteként is – mondta Luxán Andrásné. Süvöltős Enikő gyermek- és ifjúságvédelmi felelős adatokkal támasztotta alá: az előző tanévben április közepéig 12 tanulónak volt 20 óránál több hiányzása, most pedig csak háromnak, de egyik sem éri el a 650 órát. Tavaly még száz óra fölötti hiányzást is jegyeztek.

 

Nem kellett családi pótlék zárolásáról intézkedni

 

Ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen csapókerti iskolás esetében sem kellett a jegyzőnek a családi pótlék átmeneti zárolásáról intézkedni. A törvény szerint ugyanis, ha a gyermek mulasztásai elérik az 50 igazolatlan órát, akkor három hónapra zárolják a családi pótlék folyósítását. Egyúttal eseti gondnokot rendelnek a család mellé, akinek közreműködésével kifejezetten a gyermek szükségleteinek kielégítésére fordítják a pénzt.

Sári Péterné igazgatónőtől arról értesültünk, hogy a debreceni Nagysándor József Általános iskolában is kedvezőek a tapasztalatok. Tavaly az 1-8. osztályosok körében 50, idén csak 31 felszólítást küldtek ki 10 órát meghaladó hiányzás miatt, s köztük csupán hárman vannak 50 óra fölötti mulasztással.

Ha ebből arra a következtetésre jutnánk, hogy a javulás általánosan jellemző, nem lennénk pontosak. Azokban az iskolákban, ahová tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint súlyosan és halmozottan fogyatékos (Bárczi), illetve túlkoros, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekek járnak (Rakovszky), alig tapasztalnak érzékelhető változást. HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!