Hajdú-Bihar

2011.04.03. 11:04

Orgonák csatája Debrecenben

<p>Debrecen - Rhoda Scott és Varnus Xaver április 7-én Debrecenben bűvöli el a nagyérdeműt.</p>

Nem mindennapi hangversenynek lehet tanúja a közönség csütörtökön a debreceni Nagytemplomban. Rhoda Scott és Varnus Xaver orgonapárbaja a tavasz egyik legnagyobb zenei csemegéjének ígérkezik.

 

Megmutatni a gazdagságot


- Az Orgonák csatája eredetileg a londoni Temple-ben volt 1684-ben, amikor a kor két legnevesebb orgonaépítője, Renatus Harris és Bernhard Smith egyidőben építettek két orgonát a templom két végébe, majd szerződtették a leghíresebb orgonistákat a négy esztendeig tartó művészi párbajhoz, amelynek végén az egyik hangszert lebontották és elszállították, míg a másik ottmaradt – nyilatkozott Varnus Xaver. - Természetesen nem valódi csatára hívtam ki Rhoda Scottot, hiszen saját műfajában, a Hammond-orgona világában ez a csodálatos művésznő verhetetlen, mint ahogy Bach orgonazenéje – amelyet én szólaltatok majd meg – pedig vitathatatlanul Isten hangja. Nem egymás ellen játszunk tehát, hanem két nagy korszak legnemesebb hagyományaival fogunk össze, hogy megmutassuk a világnak mindazt a gazdagságot, amely az orgonazenében rejtezik.

 

A Mezítlábas


Rhoda Scott egy metodista tiszteletes lányaként New Jerseyben született 1938-ban, és 1967 óta él Párizsban – ismerteti a szervezők közleménye. Hétéves korában ült először a Hammond-orgonához, és ösztönös tisztelettel levetette a cipőjét, mielőtt a hangszer pedál-billentyűihez hozzáért. Azóta hívják őt a „Mezítlábas Orgonistának”.
Varnus Xaver hétesztendős kisfiúként Magyarországon hallotta először Rhoda Scott fergeteges itteni bemutatkozását, amelyet még a feledhetetlen Hofi Géza is parodizált. Két évtizeddel később egy televíziós műsor felvételén barátkozott össze a két világhírű művész, és azóta kísértette őket a közös koncert gondolata.

 

A muzsikusok muzsikusa


Miután Varnus Xaver 2007-ben a SONY-val elkészítette From Ravel to Vangelis című albumát, azt a CD-t, amely az orgonatörténelem egyetlen négyszeres platinalemeze lett, az átadási ünnepségen ezt mondta: „Gyönyörű és megtisztelő ez a cím. De szerény életművem igazi koronája az lenne, ha egyszer gyermekkori idolommal, a muzsikusok muzsikusával, Rhoda Scott-tal koncertezhetnék.” HBN

 

INFO
Fellépők: Rhoda Scott, Varnus Xaver, a Talamba ütőegyüttes, illetve Bakó Levente fúvósötöse. Az április 7-én, 18 órakor kezdődő koncertre Napló-előfizetők kedvezményesen válthatnak belépőket a Napló székházában (Debrecen, Dósa nádor tér 10.), korlátozott számban. A hangversenyre az eredetileg március 17-ére meghirdetett, ám elmaradt Xavér-orgonahangverseny jegyei is érvényesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!