Hajdú-Bihar

2012.10.14. 15:43

A csontritkulás elkerülhető lenne

Hajdú-Bihar - A múlt heti cikkünkből megtudhatták, hogy a csontritkulás nem csak ásványi anyagcserezavar (kalcium hiány), hanem a fehérje anyagcsere is hiányt szenved.

Hajdú-Bihar - A múlt heti cikkünkből megtudhatták, hogy a csontritkulás nem csak ásványi anyagcserezavar (kalcium hiány), hanem a fehérje anyagcsere is hiányt szenved.

Ezért a hivatalos orvoslás módszere mellett, melyek az a célja, hogy javítsa a csont ásványianyag-ellátását, elengedhetetlen a megelőzés és a fehérje anyagcsere helyreállítása, hogy felvehessük a harcot ez ellen a gyakori és alattomos kórkép ellen. Fontos tudnunk, hogy a csontritkulás elkerülhető. Néhány egyszerű lépéssel teljesen kizárhatjuk az életünkből ezt a veszélyforrást.

Figyeljünk az étkezésre

A megelőzésnek mindig az egész szervezet állapotából kiindulva – figyelembe véve a kor és a nem élettani sajátosságait –, kell zajlania, szem előtt tartva az összes fentebb megismert kialakulási okokat.

Az alábbiakban néhány konkrét tanáccsal szolgálunk olvasóinknak, melyek segíthetnek a "csendes" betegség megelőzésében.

Először is fontos, hogy az étrendünk bővelkedjen sárgabarackban, szójalisztben, sárgarépában, körtében, almában, és a kelkáposztából, zellerből, citromból is bőségesen fogyasszunk. Emellett fontos, hogy a csont és a porcok anyagcseréjét, illetve a kalcium háztartását se felejtsük el karban tartani. Napi 200-250 milligramm magnézium bevitele okvetlenül szükséges.

Feltétlenül egészítsük ki étrendünket megfelelően összeállított, több komponensű nyomelem pótlással is. Mozogjunk rendszeresen (heti háromszor minimum 40 perc).

Kerüljük a szénsavast

Tinédzser gyermekeinknél nagyon figyeljünk oda a rendszeres mozgásra és a megfelelően változatos, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendre.

A menopauza idején különösen fontos a megfelelő kalcium bevitel, s arra is ügyeljünk, hogy minél kevesebbet veszítsünk a kalcium háztartásunkból életvitelszerű tevékenységeink során. Tehát csökkentsük a kávé, a szénsavas üdítők fogyasztását.

A kalcium tartalmú táplálék-kiegészítőink (lehetőleg organikus, de legalább is állati vagy növényi eredetű) bevitele után legalább 2 órán át ne fogyasszunk ilyen italokat, mert azok kimossák a kalciumot a testünkből. Adjunk időt a szer felszívódásának.

Ne idegeskedjünk

A stresszhelyzeteket kezeljük helyesen. Ha orvosolható a probléma, akkor megoldástervezés! Ha nem orvosolható, akkor gyorsan tegyük túl magunkat rajta és semmiképp se rágódjunk a nem megoldható problémákon! Mindezeket szem előtt tartva hozzájárulhatunk csontjaink egészségének megőrzéséhez.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvos-természetgyógyásza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!