Hajdú-Bihar

2012.10.29. 18:09

Két ütem között Nagymacs

Debrecen - A városrészt érintő szociális beruházás 2014 tavaszára elkészülhet.

Debrecen - A városrészt érintő szociális beruházás 2014 tavaszára elkészülhet.Az önkormányzat október elsején benyújtotta a belügyminisztériumba a támogatási kérelmet, melyet jóváhagytak, így 10-én be lehetett adni a pályázatot az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, amely azonban hiánypótlást írt elő, amit már meg tett a város, ezek után várhatóan november végéig megszülethet a döntés a támogatási szerződésről. Nagy vonalakban ekképpen foglalta össze hétfőn kérésünkre a funkcióbővítő város-rehabilitáció második ütemének jelenlegi állását Pajna Zoltán alpolgármester. Folytatva az ütemsort elmondta, decemberben vagy januárban megköthető a szerződés és 2015 végére megtörténhet az elszámolás is.

 

A néhány éve erre a célra Debrecennek előirányzott mintegy 4 milliárd forintból még fel nem használt 2,23 milliárdos támogatással az önkormányzat felújítaná a Csokonai Színház mögötti Ady parkot, a régi városháza épületét, letérköveznék a Simonffy utca még nem térburkolt részét a nyugati kiskörútig, és folytatnák a kiskörút építését az Arany János és Erzsébet utcák között. Ám, még ezelőtt egy újabb beruházás valósulhat meg a szociális városrehabilitáció keretében: Nagymacson 375 millió forintból, aminek 80,74 százaléka a támogatás.

Új köntöst kap a park és a városháza teteje is

Akárcsak az első, a városrehabilitáció második üteme is négy elemet tartalmaz. Alighogy befejeződött a belváros funkcióbővítő rehabilitációjának első üteme, Pajna Zoltán alpolgármester már a másodikat tartalmazó pályázat benyújtásáról tájékoztatta lapunkat. Az előzményekről szólva emlékeztetett arra, hogy az Észak-alföldi Régió megyeszékhelyei egyenként 4 milliárd forint támogatásra számíthatnak, melyből Debrecen az első ütemben 1,53 milliárdot használt fel, és további több mint 300 millió forintot a nagymacsi szociális beruházásnál költenek el. Az utóbbi projekt során közösségi ház közösségi ház, sportudvar, park,  játszótér létesül és megújul városrész központjában lévő kiskereskedelmi egység. 

A fennmaradó 2,23 milliárd forintos százszázalékos támogatásból valósítható meg a második ütem, amelyhez azonban, mint azt Pajna Zoltán hangsúlyozta egyéb költségek miatt még közel egymilliárdot hozzá kell tennie a városnak. Csak a nyugati kiskörút újabb szakaszán történt kisajátítások 800 milliójába kerültek az önkormányzatnak. 

A másik három elem egyik leglátványosabb része lesz a most még hajléktalan tanyának is számító Ady park a Csokonai Színház mögött. Ezzel befejeződhet az épület mellett már megkezdett térburkolás, és a hely hangulatában igazodhat a színház és az Ady gimnázium szellemiségéhez.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!