Hajdú-Bihar

2012.10.17. 15:32

Nem szándékozik a kormány beintegrálni a Nyíregyházi Főiskolát a Debreceni Egyetembe

Debreceni - A jelenlegi álláspontja szerint a kormányzat már nem ragaszkodik a kisebb intézményeknek a nagyokba történő integrálásába; a kevésbé jól működőket „nem tolná be” a jól működőkbe, hogy lehúzzák azokat – hangzott el szerdán délután, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) kétnapos tanácskozásának eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Debreceni - A jelenlegi álláspontja szerint a kormányzat már nem ragaszkodik a kisebb intézményeknek a nagyokba történő integrálásába; a kevésbé jól működőket „nem tolná be” a jól működőkbe, hogy lehúzzák azokat – hangzott el szerdán délután, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) kétnapos tanácskozásának eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.– Valószínűleg inkább lehetőséget kapnak majd, hogy önállóan bizonyíthassák, megtalálják a maguk fenntartásának útját – mondta dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora, a MRK egyetemi tagozatának elnöke. Újságírói kérdésre azt válaszolta: a kormány képviselői ígéretük szerint november 8-áig adnak választ a DE és a Nyíregyházi Főiskola esetleges integrációja kapcsán álláspontjukról, most úgy tűnik, nem lesz ilyen.

Fontos lépésnek nevezte dr. Mezey Barna, a MRK elnöke Orbán Viktor keddi beszédét, mely alapján a felsőoktatás önfinanszírozásának definíciója finomodott, azonban még számos nyitott kérdés van – jegyezte meg. Hangsúlyozta: nincs olyan finanszírozási modell Európában, ahol az állam teljesen kivonul a felsőoktatásból. Az átlagos központi támogatás az intézményi költségvetés 75 százaléka, nálunk ez a szám inkább 50 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!