Hajdú-Bihar

2012.10.19. 14:52

Október végi közgyülés: A baptistáké lehet a tégláskerti épület

Debrecen - Várhatóan Bánk Tibor korábbi igazgatót bízza meg a debreceni képvselőtestület a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola magasabb vezetői beosztásának ellátásával a jövő hét csütörtöki ülésen.

Debrecen - Várhatóan Bánk Tibor korábbi igazgatót bízza meg a debreceni képvselőtestület a Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola magasabb vezetői beosztásának ellátásával a jövő hét csütörtöki ülésen.A posztra kiírt pályázatra egyedüliként jelentkezett, pályázata tartalmi és formai szempontból is megfelelő, azt valamennyi véleményező támogatja. A megbízás 2012. november 1. napjától 2017. július 31. napjáig szólna.

 

Zsebébe nyúlhat az önkormányzat a civilek kedvéért

Hozzátehet az önkormányzat a Nagyerdő komplex fejlesztésére megpályázott bruttó 2,1 milliárd forintos (100 százalékos támogatási intenzitású) összeghez, ha a közgyűlés október 25-én jóváhagyja az erre vonatkozó tervezetet.

A projekt előkészítésének folyamatában a város vezetői lakossági fórum keretében tájékoztatták az érdekelteket a rekonstrukciós elképzelésekről. A civil szervezetek, érdekképviseletek, környezetvédők és egyéb érdeklődő lakosok részvételével lezajlott eseményen különféle javaslatok hangzottak el, melyek közül kettőt a tervezés további menetében is figyelembe vettek, a projektelemek végleges műszaki tartalmának kialakításakor.

 

Két elemmel bővülne

Egyik a Medgyessy sétány és a szoborpark rekonstrukciója. „Indokolt a sétány jelenlegi elhanyagolt állapotát megváltoztatva, azt térkő burkolattal ellátni és a környezetében korábban elhelyezett köztéri szobrokat újra rendszerezve, kialakítani a területet” – írja az előterjesztés.

Másik kiegészítésként a Csónakázó-tó megszűnésével épülő mélygarázs tetején, a korábbi vízfelület kb. felének területén, 5-8 cm-es mélységű víztükröt alakítanának ki, mely a rendezvények idejére leengedhető. Emellett kisebb csobogók, ún. vízjáték kialakítása is sorra kerülne.

A fentiekhez szükséges mintegy 104 millió forint azonban a projektben el nem számolható többlet költségként jelenik meg, erre az önkormányzatnak kell fedezetet biztosítani.

A mentőcsoport kaphatja a Rakovszky utcai iskolaépületet

A megszüntetett Rakovszky Dániel Általános Iskola Rakovszky utca 8. szám alatti épületét segélyező, karitatív tevékenység céljából szeretné ingyenes használatba venni a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport KHE.

Ott korábban már adományok raktározása, szétválogatása céljából használta, tekintettel arra, hogy nem rendelkezik programjai lebonyolításához szükséges megelőző munkafolyamatok kivitelezésére és koordinálására alkalmas épülettel. Egyelőre 2013. május 31. napjáig vennék igénybe – ha közgyűlés jóvá hagyja az erre irányuló javaslatot.

A baptistáké lehet a tégláskerti épület

A Magyarországi Baptista Egyház veheti használatba minimálisan 20 év időtartamra a kiürített Tégláskerti iskola épületét, valamint a Balaton utcai iskolaépületet és annak tornatermét – ha a közgyűlés október 25-én igennel szavaz a javaslatra. Az egyház az épületekben iskolát és óvodát működtetne a 2013/2014-es tanévtől kezdődően, iskola előkészítő foglalkozásokat, játszóházat, idegen nyelvű speciális képzéseket, zenei oktatást és felnőttoktatást is szerveznének.

A Tégláskert u. 60. szám alatti ingatlanon egy 1 tantermes, étkező, konyha helyiségekből álló iskolaépület, valamint egy 66 nm-es, 3 szobás bérlakás található. A bérlakásban jelenleg bérlő lakik.

A Balaton u. 86. szám alatti ingatlanon van egy 8 tantermes iskolaépület és egy különálló, 421 m2 alapterületű tornaterem. Közvetlenül szomszédságában az Áchim András Utcai Óvoda Balaton utcai egysége működik. Az óvoda tornafoglalkozások és egyéb rendezvények (farsang, évzáró stb.) megtartásához évekig használta a Balaton u. 86. szám alatti ingatlanon lévő tornaterem épületét és a tervezet szerint a jövőben is igénybe venné, heti három alkalommal, valamint évi négy alkalommal rendezvények megtartása céljából.

Újabb műfüves pályák épülhetnek

Újabb kisméretű műfüves pályák épülhetnek Debrecenben, ha a közgyűlés elfogadja a pályázati szándékról szóló előterjesztést, illetve, természetesen, ha nyer a város az MLSZ országos labdarúgó pályaépítési programjában.

Annak III. ütemében a Hatvani István Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI, a Fazekas Mihály Gimnázium, illetve a Szoboszlói Úti Általános Iskola területén épülne 20x40-es méretű pálya, az MLSZ költségén.

A temetés nem drágul Debrecenben

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet módosítása is a városatyák elé kerül az október 25-ei közgyűlésen.

A temetési költségek nem emelkednek, az eltemettetők számára a temetéssel kapcsolatos terhek változatlanok maradnak 2013. december 31-ig.

Azonban, mint az előterjesztés megállapítja, „a debreceni működő köztemetők fenntartása és üzemeltetése során az Önkormányzat által megállapított díjakból képződő árbevétel nem fedezi a fenntartás és üzemeltetés költségeit. A szükséges plusz fedezetet az AKSD Kft. a temetkezési szolgáltatások és a temetkezési kellékek díjainak magasabb szinten tartásával biztosította.” A módosítás bizonyos díjtételek átszabását és néhány új bevezetését javasolja (pl. 3 féle sírhely díj helyet egyet, sírhely bővítés díj bevezetését, stb.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!