Hajdú-Bihar

2012.11.22. 08:13

Érdekességek a mai napról: 11.22.

21 éve ez a Magyar Közoktatás Napja. A Pedagógusok Szakszervezete 1991-ben kezdeményezte, hogy november 22-én tartsák a Magyar Közoktatás Napját. Céljuk a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatása, valós társadalmi megítélésének elősegítése.

21 éve ez a Magyar Közoktatás Napja. A Pedagógusok Szakszervezete 1991-ben kezdeményezte, hogy november 22-én tartsák a Magyar Közoktatás Napját. Céljuk a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatása, valós társadalmi megítélésének elősegítése.49 éve dördült el a világ leghíresebb lövése Dallasban. Azon a napon J. F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke a texasi Dallasban merénylet áldozata lett, röviddel harmadik hivatali éve vége előtt. Felesége, Jacqueline és az elnök a dallasi repülőtérre érkezett, ahol John Connally - Dallas kormányzója -, és felesége Nellie fogadták. Elindultak és a konvoj második autójába (két személyi testőr kíséretében) ültek be. Ahogy a Houston Streetről az Elm Streetre fordult a nyitott limuzin, hirtelen lövés dördült el a 82 méterre lévő tankönyvraktár 6. emeletéről. Ám a következő pillanatban még néhány lövés a szemközti térről is eldördült. Az elnök koponyája, agyveleje teljesen szétroncsolódott. Az ilyen helyzetre kialakított rend szerint a legközelebbi előkészített kórházba, itt a Parkland Memorial kórházhoz szállítatták, azonban délután egy órakor nyilvánosságra hozták az elnök halálát. Másfél órával később feleskették Johnsont, az új elnököt. Az egyik legnépszerűbb elnök halálát azóta sem tudta elfogadni az amerikai társadalom, a Kennedy családot pedig halálos átok övezte. A belügyminiszterként dolgozó öccs Robert Kennedy ugyancsak halálos merénylet áldozata lett, unokaöccsük Ted Kennedy repülőgép baleset nyomán tűnt el. Kennedy volt az első, aki televíziós vitán vett részt a másik elnökjelölttel, (innen számoljuk azt a kifejezést, hogy a sajtó a negyedik hatalmi ág) felesége Jacqueline gyönyörű volt, és a család sokszor engedett betekintést magánéletükbe.

470 éve a rabszolgaság korlátok közé szorítása érdekében a spanyol korona kibocsátotta az "Új Törvények"-et (Leyes Nuevas). Spanyolország ezzel a közép- és dél-amerikai gyarmatain rabszolgaként dolgozó indiánok felszabadítását tűzte ki célul. A reformok végrehajtása lassú folyamat volt, mert a bevételi forrásukat védő spanyol hódítók ellenállásába ütközött.

135 éve Megszületett Ady Endre költő, újságíró.Nyugat első nemzedékének vezéregyénisége, nemzeti líránk egyik legnagyobb alakja. Szerelméhez, Diósyné Brüll Adélhoz írta Léda-verseit. Későbbi feleségét, Boncza Bertát költeményeiben Csinszkának nevezi. A szimbolista költészet megteremtője, versei ma is nagyon népszerűek.

40 éves korában öngyilkosságot követett el Jack London amerikai író (A vadon szava). Eredeti nevén: John Griffith A kaliforniai Gen Ellen-i farmon halt meg. A szegény családból származó író 14 éves korától magára volt utalva, aranybányászként, tengerészként is dolgozott, majd haditudósító volt Japánban. Nagy hatással voltak rá Rudyard Kipling és Robert Louis Stevenson regényei, valamint Karl Marx és Friedrich Nietzsche elméletei. Művei részben önéletrajzi ihletésűek, gyakran játszódnak Alaszkában vagy a Csendes-óceánon. Realista módon ábrázolta a létezésért vívott hősi harcot, illetve a szegények életét. Élete végén, testileg és lelkileg megtörve, alkoholista lett és visszahúzódott kaliforniai farmjára. Legismertebb regényei: "A vadon szava", "A tengeri farkas", "Az éneklő kutya", "Farkasvér".

68 éve halt meg sir Arthur Stanley Eddington angol asztrofizikus, aki elsőként igazolta Einstein általános relativitáselméletét. 61 éves korában halt meg. 1919-ben a fény Nap melletti elhajlását megfigyelve igazolta Einstein általános relativitáselméletét. A nehézséget és a kétségeket az jelentette, hogy amíg Einstein elméleti munkái filozofikus megközelítésben és sokszor csak papíron, matematikai modellekben léteztek, azokat a gyakorlati fizika sem cáfolni, sem igazolni nem tudta.

54 éves Jamie Lee Curtis amerikai színésznő, író (A hal neve: Wanda). Los Angelesben, Kaliforniában született, a magyar származású színész Tony Curtis és Janet Leigh lányaként. Férje révén a Lady Hayden-Guest cím birtokosa, de ezt a címét az Egyesült Államokban nem használja.

45 éve Leimenben megszületett Boris Becker német teniszező. A leimeni Blau-Weiss Club versenyzőjeként többszörös wimbledoni bajnok, 1985-ben az év sportolója, 1988-ban a Mesterek Tornája győztese és 1989-ben amerikai bajnok volt. Ő volt az első Wimbledoni bajnok, aki kiemelés nélkül érkezett a döntőbe, ahol aztán a végső győzelmet is megszerezte.

90 éve született Eugene Stoner amerikai mérnök, fegyvergyáros, az M-16 gépkarabély alkotója. A pentagon legnépszerűbb egyéni fegyveréből millió számra készítettek, és adtak el. A szovjetek kalasnyikovjával szokták összevetni, hiszen a vitenami háborúban ezzel a két gépfegyverrel nézett farkasszemet a két oldal.

84 éve Párizsban bemutatták Maurice Ravel Bolero című művét. A zenemű sajátossága az ismétlődő zenei motívum, ami hol más hangszeren, hol más dinamikával tér mindig vissza, és erősödik a tetőpontig. A sodró, magával ragadó lendületű mű ma is nagyon népszerű.

41 éve halt meg Zakariás József olimpiai bajnok, aranycsapat labdarúgója. Zakariás József olimpiai bajnok labdarúgó, edző, az Aranycsapat kiemelkedő balfedezete, 35 válogatott mérkőzésen játszott. 1952. Helsinki olimpia bajnoka és az 1954. évi svájci világbajnokság ezüstérmese. Játszott a londoni „évszázad mérkőzésén”, tagja volt a helsinki olimpia bajnok csapatának és játszott a berni világbajnoki döntőben is. Az egyetlen játékos, aki a berni vereség után nem lett többé válogatott. A Budapesti Bástyával és a Vörös Lobogóval kétszer volt magyar bajnok és megnyerte a Mitrópa kupát. Farkasréten nyugszik, csak 47 évet élt. Fedezetként Bozsik mellett és Puskás mögött szántotta fel a pályát. Szerénységét, és hangya szorgalmú munkáját a társak is elismerték, de hát a gólokat nem ő lőtte, így a nevét ritkábban emlegették.

35 éve elindult Európa és New York között a szuperszonikus polgári légiforgalom a Concorde gépekkel. Párizsban és Londonban szálltak le a gépek. Az első járatokat 1976. január 21-én indították a London-Bahrein és a Párizs-Dakar-Rio de Janeiro útvonalakon. Az Egyesült Államok Kongresszusa ekkor épp betiltotta a Concorde leszállását az USA-ban, főleg a lakosság hangrobbanás elleni tiltakozásai miatt. Később az Egyesült Államok engedélyt adott a Concorde-nak a washingtoni Dulles repülőtér használatára, és az Air France valamint a British Airways járatokat szervezett a Dullesra 1976. május 24-én. Több változtatás után a tiltás 1977. október 17-én ért véget, amikor is az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a város Kikötői Hatóságának javaslatát a tiltás folytatására. A Londonból és Párizsból a New York-i John. F. Kennedy repülőtérre tartó menetrendszerű járatokat 1977. november 22-én indították el először. A British Airways által üzemeltetett járatok általában a „BA001” és „BA004”-es jelzést viselték. Míg a sugárhajtású repülőgépekkel üzemeltetett járatok 7 óra alatt értek Párizsból New Yorkba, addig egy átlagos szuperszonikus repülés e két város között 3 óra 30 percig tartott. Számos katasztrófafilm helyszíne volt a Concord, noha nagyon megbízhatónak bizonyult. A nagy sebesség ára nagy fogyasztás volt, ami jelentős költséget is igényelt, ezért később leállították a járatokat. Érdekessége a fejlesztésnek, hogy ezt a gépet sem Anglia, sem Franciaország nem gyártotta önállóan, hanem részegységeket készítettek, amiket összeszereltek.

28 éve halt meg Bánhidi László színész ("Matula bácsi"). Jellegzetes lassú, kimért beszéde sokszor volt hallható rádiójátékokban, kitűnő karakter színész volt, és a ma ismételt filmekben még feltűnik, a Pogány Madonnában, mint Matuska, a furfangos, mindenkiből pénzt csináló Balaton parti ősvállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!