Hajdú-Bihar

2012.11.01. 17:00

Kiforduló fogak, hányás és műtét utáni fájdalmak

Hajdú-Bihar - Az altatás közben és után kialakuló szövődmények kapcsán sok a félreértés, tévhit és az azokon alapuló félelem, ezért arra kértük prof. dr. Fülesdi Bélát, segítsen ezek között eligazodni.

Hajdú-Bihar - Az altatás közben és után kialakuló szövődmények kapcsán sok a félreértés, tévhit és az azokon alapuló félelem, ezért arra kértük prof. dr. Fülesdi Bélát, segítsen ezek között eligazodni.Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője először is a metódust magyarázta el: az altatás során először is biztosítani kell a beteg légzését, amihez egy csövet kell behelyezni, melynek bevezetéséhez fém laringoszkópot használnak. A laringoszkóp használata során fordulhat elő ritkán az, ami miatt sokan aggódnak is, hogy kifordul a beteg foga a helyéről. Ám, s ezt nagyon fontos kiemelni, hogy egészséges, ép fogakkal nem fordul elő, csak eleve lazult fogrendszernél. Csak extrém ritka esetben törik ki egészséges fog, de annak a helyreállítását térítjük is – mondta a szakember.

Rekedtség, hányás

A lélegeztetéshez kapcsolódóan arról is beszélt, a cső kivétele után a rekedtség, a hányás is gyakori szövődmény, ám utóbbi az altatáskor alkalmazott gyógyszerekkel is összefügg. Az inger csillapítására, a hányás csökkentésére oxigént és hányáscsillapítót adhatnak a betegnek, de a páciens maga is segíthet mély belégzésekkel – jegyezte meg.

Nem kell tűrni

A műtétek kapcsán leginkább a beavatkozás utáni fájdalom okoz panaszokat. – A műtét utáni időszakban a kezelőorvosok próbálják a minél ideálisabb fájdalomcsillapítást megoldani, de azt is javasoljuk a betegeknek, hogy kérjenek plusz fájdalomcsillapítót a nővérektől , ha nem érzik kielégítőnek a fájdalomcsillapítást.

Nem kell, sokszor nem is szabad tűrni a fájdalmakat – mondta Fülesdi Béla, rávilágítva arra, hogy egy mellkasi műtét után például a fájdalom miatt kevésbé vesz levegőt a páciens, s így nem tudja átlélegezni a tüdejét - esetükben egyébként epidurális fájdalomcsillapítást alkalmaznak ennek elkerülésére. Megjegyezte: a fájdalom egy öngerjesztő folyamat, ezért rögtön a megjelenésekor el kell kezdeni a csillapítását, hogy ne fokozódjon tovább. ?

HBN-FÁ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!