Hajdú-Bihar

2012.12.07. 19:23

Igen szűk a mozgástér

Debrecen - Az előadó szerint a korábbi túlköltekezés árát most fizetjük.

Debrecen - Az előadó szerint a korábbi túlköltekezés árát most fizetjük.

A költségvetés és a növekedés összefüggése nem egyszerű képlet – hangsúlyozta elöljáróban Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki előadásában beszámolt a kormányzatnak azon erőfeszítéseiről, melyeket a rendkívül szűk mozgástérben a gazdasági növekedés beindításért tesz.

- Akárcsak napjaink vállalkozásainak, az államnak is a korábbinál kevesebb pénzből kell jobb szolgáltatást nyújtania, ehhez igen célzottan és hatékonyan kell az adóforintokat elköltenie – mondta. Kiemelte azon törvényi változást, mely az ÁSZ-nak többletjogokat adott, hogy a közpénzek felhasználását sokkal hatékonyabban ellenőrizhesse. A korábbi anomáliákra példaként említette, hogy az ÁSZ javaslatai gyakran figyelmen kívül hagyhatóak voltak, a NAV pedig nem volt felkészülve annak kiszűrésére, hogy éveken át jogosan vettek-e igénybe cégek beruházáshoz kapcsolódó adókedvezményeket.

Nagyobb hatékonyság kell

– Bár a közgazdasági tankönyvek szerint az állami túlköltekezés rövid távon gazdaságnövelő hatású, nálunk a nagymértékű hitelállomány túlzott eladósodáshoz vezetett, ez ma lassítja a gazdaságot, ráadásul mindez úgy történt, hogy nem növekedett a foglalkoztatottság. Ez a kiinduló helyzet a költségvetés készítésekor és ezért helyezte a kormány előtérbe az államadósság csökkentését – részletezte Domokos László.

– Mivel az állam éveken keresztül a bevételeinél kevesebbet költhet, a gazdálkodásánál mennyiségi szempontok helyett minőségieknek kell érvényesülniük, forrásait átláthatóbban, hatékonyabban, rugalmasabban szükséges felhasználnia, vagyis ha nem tud sokat költeni, azt legalább jól tegye – mondta az előadó. Hangsúlyozta: az, hogy az állami megrendelések piaca kiszámítható legyen, a vállalkozásoknak is érdeke.

A jelen helyzetből kitörési pont lehet a kiszámíthatóbb tervezés, a nagyobb mértékű tartalékképzés, a közpénz elköltésének célzottabb volta. A vállalkozói szféra vezetési és működési technológiáit pedig – hatékonyságuk miatt – be kell szervezni az állami tevékenységekbe is – jelentette ki. HBN

Jelentős adósságnövekedés

2006-tól 2011 végéig az adósság 64 százalékkal nőtt, s e növekedés 80 százalékát tette ki a meglévő hitelállomány kamatainak, jutalékainak törlesztése – érzékeltette az ÁSZ vezetője, megjegyezve, hogy amikor az előző kormány az IMF hitel első részletét lehívta, azt fél évig csupán „nézegette”, de már erre az időszakra is veszteségként jelentkezett annak fizetendő kamata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!